"Братовчедка" на Венера обитава край съседна звезда

10901
"Братовчедка" на Венера обитава край съседна звезда

Астрономите откриха почти пълен двойник на Венера край червеното джудже в съзвездие Корабни платна, на която господстват същите адски температури, а годината продължава само два непълни дни, се казва в статия, публикувана в сп. Nature.

"Крайната ни цел се заключава в търсенето и откриването на двойник на Земята и по пътя към неговото решаване успяхме да намерим двойник на Венера. Подозираме, че тя има такава атмосфера, както и нашата Венера, и ако това наистина е така, с нетърпение очакваме момента, когато ще започнем да я изучаваме в близките дни и години", казва планетологът Дейвид Шарбъно от Харвардския университет (САЩ).

Откриха планета три пъти по-далече от Плутон

Астрономи са открили най-далечния обект в Слънчевата система – той е три пъти по-далече от Слънцето в сравнение с Плутон, пише Ме...

Шарбъно и колегите му открили тази "братовчедка" на Венера, изучавайки една от най-големите и бледи звезди около Земята – червения гигант GJ 1132 в съзвездие Корабни платна – с автоматизирания телескоп MEarth-South в чилийските планини Серо Тололо, предназначен специално за търсене на подобни звезди.

Наблюдавайки светилото, чийто диаметър е около пет пъти по-малък от Слънцето, а яркостта – 200 пъти по-ниска, учените забелязали периодично спадане в силата на неговото светене, което обикновено се асоциира с присъствие на една или няколко екзопланети.

Това заинтересувало Шарбъно и колегите му и те започнали да наблюдават GJ 1132 с помощта на други телескопи, за да потвърдят присъствието на планета и да измерят нейната маса и размери по това, колко силно тя кара червеното джудже да "трепери" в резултат на гравитационното взаимодействие между тях.

Както показали измерванията, планетата наистина съществувала – Шарбъно и колегите му успели да намерят земеподобна планета, която по маса и условия на повърхността напомня Венера.

Железни бури бушуват на далечна самотна планета

Странни метеорологични условия са забелязани на лишена от майчинската си звезда планета. И то какви – облаци от течен метал. Обе...

На първо място става дума за температурата на нейната повърхност – GJ 1132b се намира само на 2,2 млн. километра от своята звезда, което е около 15 пъти по-малко от разстоянието между Меркурий и Слънцето, благодарение на което на нея царят температури от 140-300 градуса по Целзий.

Размерите и масата на GJ 1132b са също съпоставими с аналогични параметри за нашата Венера и самата Земя – диаметърът ѝ е само с 10% по-голям от земния, а масата е около 1,5 пъти по-висока, отколкото на нашата планета.

Както обясняват учените, всички тези свойства говорят, че GJ 1132b може да притежава атмосфера, чиито свойства по-скоро напомнят това, как изглежда горещата и киселинна атмосфера на Венера днес.

Екипът на планетолога е завил време за наблюдение на GJ 1132b с телескопите "Хъбъл" и "Спицър". Както се надява ученият, данните и снимките от тях ще помогнат да се разбере действително ли тази планета се явява двойник на Венера, да се потвърди нейната негодност за зараждане на живот и да се изчисли има ли в системата други планети, по-близки до Земята, отбелязва РИА Новости.

Откриха планета, където годината трае 80 000 земни години

Астрономите от университета в Монреал се натъкнаха на интересно откритие. Става дума за екзопланета, която се намира на разстояние 155 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос