Часовниците, които са били на луната

18416
Часовниците, които са били на луната
Снимка: iStock/Guliver

Първото пътуване в Космоса става факт през далечната 1961г. Измерването на времето е било от жизненоважно значение за успеха на тези мисии, а астронавтите тогава не са имали на разположение мобилни телефони, с които да изчислят изминалото време. Това е моментът, в който часовниците придобиват голяма популярност.

Първоначално НАСА и Съветската програма използват часовници, които са общодостъпни и могат да бъдат поръчани от всеки качествен часовникарски магазин, но не специално пригодени за пътуване в открития Космос.

С всяка изминала година в надпреварата, обаче, технологичният напредък започва да се усеща и в часовникарското изкуство, като комбинира традиционния механичен продукт с напреднала технология.

Първият часовник в Космоса принадлежи на първия човек, стъпил на Луната - Юрий Гагарин, като това пътуване е огромен успех за Съветската Федерация. Самият часовник не се отличава с нищо специално, 3 стрелки и механична изработка, като този модел се използва и от въздушните сили по това време.

След успеха на Възход 1, следващата космическа операция Възход 2 през 1965, също постига голям успех, като Алексей Леонов е първият човек, който излиза в Космоса. По време на тази космическа разходка, той използва символа на руските часовници - Стрела. След това, обаче, мисията претърпява няколко доста сериозни проблема, които принуждават аварийно кацане в студа, където екипът е трябвало да се пази от нападения на мечки и вълци. Часовникът е издържал без проблеми на този студ и е върнат работещ.

След дългогодишна работа, NASA заръчва изработката на специален часовник, като конкуренцията между Rolex, Omega и Longines е сериозна. В крайна сметка OMEGA Speedmaster се превръща в официален NASA часовник. Този часовник е бил използван при кацането на луната. Интересното в случая е, че първият човек на луната - Нийл Армстронг, решава да остави своя часовник, така че Бъз Алдрин - негов колега, заедно със своя Speedmaster, се превръща в първия човек, носещ часовник на луната през 1969г.

Две години по-късно, през 1971г. при операция Apollo 15, командирът на мисията - Дейв Скот, поврежда своя Speedmaster при излизане в открития Космос. При следваща мисия, той решава да тества прототип на часовник Bulova, като този часовник става известен като единствения личен часовник, който е бил на Луната. По-късно този модел се продава на търг за 1.6$ млн. Този модел е също така доста по-евтин спрямо останалите часовници в този списък, като е възможно да бъде закупен за сума под 500$.

Следващият часовник в тази интригуваща поредица е Fitya Spacemaster, като компанията е сравнително нова, основана през 1987г. През 2003г. тя става официалния доставчик на часовници за китайските космически програми. С този часовник китайците успяват да направят първата за тях разходка в Космоса. Този модел има доста специални функционалности, включително и създаването на специален лубрикант, който позволява на да работи при температури от -80C до +80C.

Самият процес е добра маркетингова възможност за различните марки да се утвърдят като стандарт за качество и да произвеждат часовници, които могат да устоят на всичките екстремни натоварвания в студения Космос. С опитите на човечеството да достигне Марс, то определено първият човек, на който предстои да стъпи на червената планета, би разполагал с часовник, който ще се превърне в класика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос