X
 
 

Часовниците, които са били на луната

4663 3
photo of Часовниците, които са били на луната
Снимка: iStock/Guliver
Първото пътуване в Космоса става факт през далечната 1961г. Измерването на времето е било от жизненоважно значение за успеха на тези мисии, а астронавтите тогава не са имали на разположение мобилни телефони, с които да изчислят изминалото време. Това е моментът, в който часовниците придобиват голяма популярност.

Първоначално НАСА и Съветската програма използват часовници, които са общодостъпни и могат да бъдат поръчани от всеки качествен часовникарски магазин, но не специално пригодени за пътуване в открития Космос.

С всяка изминала година в надпреварата, обаче, технологичният напредък започва да се усеща и в часовникарското изкуство, като комбинира традиционния механичен продукт с напреднала технология.

Първият часовник в Космоса принадлежи на първия човек, стъпил на Луната - Юрий Гагарин, като това пътуване е огромен успех за Съветската Федерация. Самият часовник не се отличава с нищо специално, 3 стрелки и механична изработка, като този модел се използва и от въздушните сили по това време.

След успеха на Възход 1, следващата космическа операция Възход 2 през 1965, също постига голям успех, като Алексей Леонов е първият човек, който излиза в Космоса. По време на тази космическа разходка, той използва символа на руските часовници - Стрела. След това, обаче, мисията претърпява няколко доста сериозни проблема, които принуждават аварийно кацане в студа, където екипът е трябвало да се пази от нападения на мечки и вълци. Часовникът е издържал без проблеми на този студ и е върнат работещ.

След дългогодишна работа, NASA заръчва изработката на специален часовник, като конкуренцията между Rolex, Omega и Longines е сериозна. В крайна сметка OMEGA Speedmaster се превръща в официален NASA часовник. Този часовник е бил използван при кацането на луната. Интересното в случая е, че първият човек на луната - Нийл Армстронг, решава да остави своя часовник, така че Бъз Алдрин - негов колега, заедно със своя Speedmaster, се превръща в първия човек, носещ часовник на луната през 1969г.

Две години по-късно, през 1971г. при операция Apollo 15, командирът на мисията - Дейв Скот, поврежда своя Speedmaster при излизане в открития Космос. При следваща мисия, той решава да тества прототип на часовник Bulova, като този часовник става известен като единствения личен часовник, който е бил на Луната. По-късно този модел се продава на търг за 1.6$ млн. Този модел е също така доста по-евтин спрямо останалите часовници в този списък, като е възможно да бъде закупен за сума под 500$.

Следващият часовник в тази интригуваща поредица е Fitya Spacemaster, като компанията е сравнително нова, основана през 1987г. През 2003г. тя става официалния доставчик на часовници за китайските космически програми. С този часовник китайците успяват да направят първата за тях разходка в Космоса. Този модел има доста специални функционалности, включително и създаването на специален лубрикант, който позволява на да работи при температури от -80C до +80C.

Самият процес е добра маркетингова възможност за различните марки да се утвърдят като стандарт за качество и да произвеждат часовници, които могат да устоят на всичките екстремни натоварвания в студения Космос. С опитите на човечеството да достигне Марс, то определено първият човек, на който предстои да стъпи на червената планета, би разполагал с часовник, който ще се превърне в класика.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 2 потребители
 • Баш Разбирачев 2 Баш Разбирачев преди 3 месеца Профил на трол?
  Тази статия е уникална научна глупост, безобразна и безотговорна работа на някой драскач и много забавен материал за хора които имат елементарни познания по космонавтика. Не се препоръчва на хора които не знаят, че Гагарин е направил една обиколка на Земята, а не е кацал на Луната, че не Восход 1 е първата упешна мисия а Восток 1, че след нея не лети веднага Восход 2 а Восток 2 и т.н. Но каквото н виж още ›› и е държавата, такава ни е и пресата - чалгаджийска!!!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  А бе, глупаци, кога Юрий Гагарин е бил стъпил на Луната,бе????????????????????????????????????????????????
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Това дори миризливите ватенки в този сайт ще го отрекат!
  : 0 !