Инженери представиха проекта за проверка на "лунната конспирация"

3852
Инженери представиха проекта за проверка на "лунната конспирация"

Виталий Егоров, популяризатор на Космоса и инженер от компанията "Даурия Аероспейс", разказва в своя блог как ще изглежда първият руски микроспътник, който скоро ще се отправи към Луната да търси следите от астронавти на нейната повърхност.

През октомври миналата година блогърът и ентусиаст по усвояването на Космоса Виталий Егоров обяви началото на проект по събиране на средства за микроспътник, който да бъде изпратен на Луната за получаване на висококачествени снимки от нейната повърхност, включително и местата на кацане на експедициите от програмата "Аполо".

Как се готви орбитален спътник за старт (ВИДЕО)

Sentinel-3a е първият от три планирани спътници за измерване на екологичните условия и океанските промени. В това видео само за 4 минут...

Проектът привлече невероятно внимание от страна на обществеността и за по-малко от три дни Егоров и екипът му събрали повече от един милион рубли.

В средата на май се състоя среща на разработчиците на сондата, на която Егоров и неговите единомишленици утвърдили как ще изглежда спътникът, какво оборудване ще има на него и колко голям ще бъде. Сега блогърът е разказал до какви изводи са стигнали, пише РИА Новости.

"Когато обявихме началото на проекта преди половин година, имаше някои надежди да се вместим в стандарта CubeSat и маса до 50 кг, но колкото повече продължаваше работата, толкова по-ясна ставаше перспективата за нарастване във всички направления", отбелязва Егоров.

По думите на инженера текущата версия на сондата подразбира, че неговата маса ще бъде не по-малко от 160 килограма, което го прехвърля от категорията микроспътници в категорията миниспътници. И все пак формално той все още може да се нарече микросонда, тъй като самият апарат без запасите от гориво ще тежи под 100 кг.

Уфолози събират пари за спътник, който да следи НЛО

На сайта Indiegogo се появи необичаен проект, който със сигурност ще заинтересува уфолозите от всички точки на планетата. Ентусиастите...

Подобно увеличение на размерите се обяснява с няколко неща, изяснени при проектирането на апарата. Например инженерите от "народната" космическа мисия трябвало да увеличат дължината на телескопа за опростяване на неговата конструкция и повишена надеждност, да усилят бордовия радиокомплекс и да поставят слънчеви батерии и радиатори за захранване и охлаждане.

Освен това Егоров и екипът му все още не знаят от каква орбита ще бъде изведен спътникът на курс към сближаване с Луната, затова апаратът се нуждае от специална система резервоари за гориво.

Според инженера остава неизяснен още един ключов въпрос – какви двигатели ще се използват от сондата за полета към Луната и маневриране на нейна орбита. Както смята Егоров, въз основа на финансовите възможности на проекта, това по-скоро ще бъде "обикновен" руски ракетен двигател, работещ на несиметричен диметилхидразин и азотна киселина.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com