Извънземните вече са сред нас: неочаквани разсъждения на кралския астроном на Великобритания

15527
Извънземните вече са сред нас: неочаквани разсъждения на кралския астроном на Великобритания
Снимка: UCLA SETI Group/Yuri Beletsky, Carnegie Las Campanas Observatory

Отдавна си мислим, че извънземните са като нас, но има всички основания да смятаме, че вместо това са форма на необозрим изкуствен интелект, казва кралският астроном от Великобритания лорд Мартин Рийс.

Необходими са били повече от четири милиарда години, за да се появи разумен живот чрез естествен подбор на Земята, но предстоят още милиарди години в живота на нашата планета. През това време интелектът може да се развие в изцяло нови посоки.

ОЩЕ: Най-големият радиотелескоп сканира звездата на Барнард в търсене на извънземни цивилизации

Ние, човешките същества, може да сме близо до края на Дарвиновата еволюция – вече не е необходимо сме най-силните, за да оцелеем – но технологичната еволюция на изкуствено интелигентните умове едва сега започва. Може да мине само още един или два века, преди хората да бъдат изпреварени или надминати от неорганичния интелект. Ако това се случи, нашият вид би бил само кратка интерлюдия в историята на Земята, преди машините да поемат властта, пише лорд Мартин Рийс в ВВС Future.

Това повдига дълбок въпрос за по-широкия Космос: по-вероятно ли е извънземните да са от плът и кръв като нас, или са нещо по-изкуствено? И ако са повече като машини, какви биха били и как можем да ги открием?

Не като нас

Мнозина приемат, че човешките същества са върхът на разума, но е възможно нашият вид да представлява етап по пътя към по-изкуствени умове. Това може да обясни защо Космосът изглежда толкова празен от живот като нашия. Ако еволюционният преход към неорганичен интелект е неизбежен във Вселената, нашите телескопи е най-малко вероятно да уловят човешкия разум в отрязъка на времето, когато той все още е бил въплътен в тази форма. Може би е по-вероятно извънземните да са отдалечено електронно потомство на други органични същества, които са съществували отдавна.

Перспективата за неорганичен извънземен разум повдига някои поразителни възможности. Ако тези същества са там, те биха действали и разсъждавали напълно различно от нас. Те може да не искат да бъдат открити. Наистина, техните намерения може да са невъзможни за разбиране.

От една страна, неорганичният разум може да няма полза от атмосферата или планетата, на която е възникнал. Междузвездните пътешествия – или дори междугалактическите – няма да представляват ужас за почти безсмъртните.

ОЩЕ: "САЩ са застрашени": Свидетелски разкази на бивши офицери пред Конгреса за НЛО (ВИДЕО)

Всъщност те може да предпочетат да живеят в нулева гравитация, защото там могат да правят много големи, много леки обекти. Ако искате да построите огромна, сложна тънка като паяжина структура за събиране на енергия например, това е по-лесно в Космоса, отколкото на някоя планета.

Също така не е очевидно, че трябва да живеят в орбита около звезда. Може би те биха имали нови начини за получаване на енергия, които просто не можем да си представим все още. Ако имат базирани на силиций мозъци, те биха могли да разберат, че енергията, необходима за обработка на „битове“, е по-малко при ниски температури, така че те биха изразходвали по-малко енергия в по-студените региони, далеч от планетарните системи.

Те дори биха могли да изберат да изпаднат в хибернация за милиарди години, докато космическият микровълнов фон – остатъчната радиация от Големия взрив – бъде допълнително охладен от продължаващото разширяване на Вселената.

Те може да нямат същите основни желания като нас. Ние сме еволюирали чрез дарвинистки натиск, за да бъдем експанзионистичен вид. Селекцията е дала предимство на разума, но също така и на агресията. Но ако дарвинисткият натиск не се прилага към тези изкуствени същества, няма причина те да бъдат агресивни. Те може просто да искат да имат дълбоки мисли.

Фактът, че не сме видели такива и не сме били нападнати от тях, не означава, че ги няма. Може просто да са по-съзерцателни. Не можем да преценим дали „голямата тишина“ на Космоса означава тяхното отсъствие, или просто предпочитание.

Също така не можем да предположим, че те дори биха били "цивилизация". На Земята този термин означава общество от индивиди: за разлика от нас извънземните може да са единична интегрирана интелигентност.

Песимистично погледнато, те биха могли да бъдат това, което философите наричат ​​"зомбита". Не е известно дали съзнанието е специално за мокрите, органични мозъци на хора, маймуни и кучета. Възможно ли е електронният интелект, дори ако техният интелект изглежда свръхчовешки, да няма самосъзнание или вътрешен живот? Ако е така, те биха били живи, но да не могат да си представят нито себе си, нито красотата, чудото и мистерията на Вселената. Доста мрачна перспектива.

ОЩЕ: В орбитата на Земята може да има останки от извънземни звездни системи

Като алтернатива, техният по-напреднал интелект би могъл да им позволи да разберат важни аспекти на реалността, които ние не можем, точно както маймуната не може да разбере квантовата теория. Може да има сложности във Вселената, които нито интелектът ни, нито сетивата ни могат да разберат, но електронните мозъци може да имат съвсем различно възприятие.

Изводи за търсенето

Ако е по-вероятно извънземният разум да не е органичен, какво би означавало това за Търсенето на извънземен разум (SETI)?

След десетилетие или две има реалистична перспектива да сме способни да откриваме биосигнатури на други планети – атмосферна химия или растителност например. Но за да открием изкуствен живот, ще трябва да търсим "техносигнатури", като електромагнитни предавания.

Фокусът на SETI е върху радиоспектъра. Но разбира се, в нашето невежество относно това, което може да съществува някъде, трябва да изследваме всички вълни: оптичната и рентгеновата. Дори ако се предават съобщения, може да не ги разпознаем като изкуствени, защото може да не знаем как да ги декодираме. Помислете за трудността, която един ветеран радиоинженер, запознат само с амплитудната модулация на ХХ век, може да има при декодирането на съвременната безжична комуникация.

Намирането на неорганичен интелект също така означава да бъдем бдителни за доказателства за неприродни явления или дейности – дори в нашата собствена Слънчева система. Правилно телескопът Green Bank остана насочен към Оумуамуа - аномалния обект, който премина през нашия квартал наскоро и се смята, че произхожда извън нашата Слънчева система. Също така си струва да държим очите си отворени за особено лъскави или странно оформени предмети, дебнещи сред астероидите. Може също така да се наложи да потърсим доказателства за неестествени строителни проекти, като например сфери на Дайсън - гигантска, хипотетична структура за събиране на енергия, изградена около звезда.

ОЩЕ: Нов скандал пламна около междузвездния обект Оумуамуа

Накратко, астрономите трябва да очакват изненади. Те трябва да са отворени и да са сигурни, че няма да пропуснат нищо странно.

Учените все още не знаят дали произходът на живота е рядък и се е случил само тук, на Земята. Но ако това не е така и ако животът започне другаде, тогава интелигентността може да се развие по всякакви начини. Има планетни системи, които са поне един милиард години по-стари от нашата, така че е възможно интелектът вече да се е развил в нещо неорганично. И въпреки че може да не ни съобщава за съществуването си, може да се намери в цялата Вселена.

Лорд Мартин Рийс е кралският астроном на Великобритания и е базиран в университета в Кеймбридж. Последните му книги са „Ако науката ни спаси“ и „Краят на астронавтите“ в съавторство с Доналд Голдсмит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос