Японска космическа сонда дебне малък астероид

5645
Японска космическа сонда дебне малък астероид
Снимка: Thinkstock

Японската космическа сонда Хаябуса 2 (Сокол 2) навлезе в завършващия етап от своя полет към астероида Рюгу, на който трябва да кацне, съобщи японската космическа агенция ДЖАКСА (JAXA), предаде БГНЕС.

На 3 май, както съобщава Киодо, е изключен основният йонен двигател на сондата. Направлението на движението в последния етап ще се дава от спомагателния двигател с химическо гориво. Към астероида апаратът трябва да се доближи между 21 юни и 5 юли.

Почина Алън Бийн - четвъртият човек, стъпил на Луната

Американският астронавт Алън Бийн, който е четвъртият човек, стъпил на Луната, почина на 86-годишна възраст в болница, съобщи американс...

Рюгу е скала с диаметър едва 900 м. Той се намира между Земята и Марс. Сондата трябва да вземе проби и да ги донесе на Земята.

По данни на ДЖАКСА космическият апарат, който успешно коригира орбитата си без никакви извънредни ситуации, продължава пътя си към астероида, започнал през декември 2014 година. Част от пътя си Хаябуса две се движеше по хелиоцентрична орбита (около Слънцето).

След като вземе проби от повърхността, той трябва да се върне на Земята през 2020 година. Учените предполагат, че в образците може да се съдържат органични вещества и вода, което може да помогне в разгадаването на пътя на живота във Вселената.

Хаябуса 2 тежи около 600 кг. Той е модифицирана версия на първия "Сокол", който стана първият в историята на науката апарат, успял да достави на Земята материали, събрани на повърхността на космически обект, различен от Луната. През май 2003 г. той тръгна към отдалечения на 336,5 милиона км астероид Итокава, на който успя да се приземи през ноември 2005 година. Устройството отдели и прибра от повърхността частица от небесното тяло. Завръщането на безпилотния апарат назад се оказа пред провал заради поредица от технически повреди, включително и отказ на двигателя. За известно време той се смяташе за изгубен. Но в началото на 2009 г. експертите от ДЖАКСА успяха да съживят двигателната система и движението на сондата бе възобновено.

НА ЖИВО: Как изглежда Земята от Космоса?

Руската информационна агенция РИА Новости пусна живо включване в своята Facebook страница от Международната космическа станция (МКС). ...

На 13 юни 2010 година „Хаябуса” се приближи до Земята и изстреля капсула за приземяване, в която имаше проби от пясък и прах. За 7 години сондата направи най-дългото в историята на човечеството пътуване с връщане - 6 милиарда километра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com