X
 
 

Японска сонда взриви астероид

6215 0
Японска сонда взриви астероид
Снимка: Getty Images/Guliver
 

Японската сонда Хаябуса-2 е детонирала експлозиви върху астероид. Идеята е да се създаде изкуствено кратер на астероида познат като Рюгу, съобщава Би Би Си.
Ако операцията е успешна, както изглежда, то апарата ще се завърне с проби.
Учените вярват, че тези проби може да помогна да се разбере как Земята и другите планети са създадени в ранната Слънчева Система.
Експлозивното устройство наречено Малък преносим удар (SCI) е бил пуснат от Хаябуса 2 в петък. 14 кг. Контейнер е бил пълен с пластичен експлозив и е направил кратер с диаметър 10 м.
Заради експлозията сондата се е преместила на 800 м. от Рюгу, за да бъде далеч от взрива. Снимки от събитието пристигнаха на земята в петък вечерта и показаха разпилени отломки, което означава, че операцията е успешна.
Хаябуса 2 ще се върне след няколко седмици, за да се опита да събере проби, които ще идват от вътрешността на астероида.
Астероидът Рюгу е малко под 1 километър в диаметър и обикаля слънцето по траектория на около 360 милиона километра от тази на Земята.
Хаябуса 2 пътува до астероида повече от три години.
Предвидено е апаратът да се завърне на Земята през 2020 г. 
Японската сонда Хаябуса-2 е детонирала експлозиви върху астероид. Идеята е да се създаде изкуствено кратер на астероида познат като Рюгу, съобщава Би Би Си. Ако операцията е успешна, както изглежда, то апарата ще се завърне с проби.

Метеорит е експлодирал в орбитата на Земята

Огромен метеор е експлодирал в орбитата на земята през декември 2018 г., съобщава НАСА. Взривът е бил вторият най-голям в последните 30...

Учените вярват, че тези проби може да помогнат да се разбере как Земята и другите планети са създадени в ранната Слънчева Система. Експлозивното устройство наречено Малък преносим удар е бил пуснат от Хаябуса 2 в петък. 14-килограмовият контейнер е бил пълен с пластичен експлозив и е направил кратер с диаметър 10 метра. Заради експлозията сондата се е преместила на 800 метра от Рюгу, за да бъде далеч от взрива. Снимки от събитието пристигнаха на земята в петък вечерта и показаха разпилени отломки, което означава, че операцията е успешна.

Хаябуса 2 ще се върне след няколко седмици, за да се опита да събере проби, които ще идват от вътрешността на астероида, пише БГНЕС. Астероидът Рюгу е малко под 1 километър в диаметър и обикаля слънцето по траектория на около 360 милиона километра от тази на Земята. Хаябуса 2 пътува до астероида повече от три години. Предвидено е апаратът да се завърне на Земята през 2020 г. 

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители