Космически демарш. Какво ще загуби Русия от напускането на МКС?

4350
Космически демарш. Какво ще загуби Русия от напускането на МКС?
Снимка: Alexas_Fotos / Pixabay

Експерти разглеждат решението на Роскосмос да се оттегли предсрочно от проекта Международна космическа станция и говорят за негативните последици от него за руската космическа индустрия.

Новият ръководител на Роскосмос Юрий Борисов на среща с Владимир Путин заяви, че Русия ще се оттегли от проекта за МКС "след 2024 г.". „Разбира се, че ще изпълним всичките си задължения към нашите партньори, но решението да напуснем тази станция след 2024 г. е взето“, заяви Борисов и добави, че към този момент трябва да започне формирането на нова руска орбитална станция. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че съобщението на Борисов е било изненада за САЩ, и нарече предстоящото оттегляне на Русия от проекта „тъжно събитие“. Но ръководителят на Space X Илон Мъск не пропусна възможността да напише под туита с новината за напускането ѝ на МКС: „Bon voyage“.

По-късно говорителят на Путин Дмитрий Песков обясни, че решението за напускането на МКС не е взето в деня на срещата на Борисов с Путин, а "още по-рано". Всъщност още през април 2021 г. Юрий Борисов (по това време вицепремиер, куриращ и космическия отрасъл) вече говори за планове за излизане от проекта за МКС и концентриране върху националната космическа станция, но тогава ставаше дума за период след 2025 г., а не 2024 г. Ръководителят на полета на руския сегмент на МКС Владимир Соловьов в същото време прогнозира, че от този момент ще започне "лавинно излизане от строя" на елементите на Международната космическа станция.

ОЩЕ: НАСА: Русия не мисли да си тръгва от Международната космическа станция преди 2028 г.

В края на юли 2021 г. към руския сегмент на МКС беше скачен нов модул "Наука" – дългосрочен проект, чието извеждане в орбита беше отлагано почти 15 години. Само няколко дни по-късно Роскосмос заяви, че остаряването на оборудването в руския сегмент на МКС след 2024 г. ще създаде допълнителни рискове. Държавната корпорация назова прогнозната дата за завършване на експлоатацията на станцията – 2028 г.

Действащият международен договор предвижда експлоатация на МКС до 2024 г., но още през 2020 г. тогавашният ръководител на Роскосмос Дмитрий Рогозин говореше за преговори за удължаване на проекта до 2028 или 2030 г. НАСА, въпреки предстоящото излизане на Русия, все още планира да експлоатира МКС до 2030 г.

ОЩЕ: МКС е безполезна, казва американски професор

Ако Русия напълно се откаже от работата на МКС още през 2024 г., за известно време руските космонавти рискуват да останат изобщо без полети. РОСС (Руска орбитална служебна станция) засега съществува само на хартия. Според най-оптимистичните оценки първият модул на РОСС ще излезе в орбита не по-рано от 2025 г. – това трябва да бъде Научно-енергийният модул (НЕМ), който по-рано трябваше да се скачи с МКС. През май 2022 г. Рогозин твърдеше, че НЕМ е във „висока степен на готовност“. Каква ще бъде станцията РОСС, все още не е известно с точност. Съдейки по изявленията на Роскосмос, най-вероятно станцията няма да бъде обитаема като МКС, а "посещаема", тоест на нея няма да има постоянен екипаж.

2024 г., за която ръководителят на Роскосмос говори на срещата с Путин, е крайният срок за вземане на решение за следващото удължаване на експлоатацията на руския сегмент на МКС. Според Александър Хохлов, член на Северозападната организация на Федерацията на космонавтиката на Русия, руските модули на станцията може да работят и след този срок, така че оттеглянето на Русия от проекта ще бъде политическо решение.

„Смятам, че това е политическо решение, необходимо, за да се оправдае създаването на нова станция. „Ние излизаме, така че нека отделим пари за нова станция, нека я включим във Федералната космическа програма.“ Мисля, че проблемите с работата на руския сегмент са тук на второ място. Да, там има проблеми, ние не знаем пълния им мащаб, сега дори информацията за изтичане на въздух от модула "Звезда" се премълчава. Но сега това решение е на политически дневен ред, а целта на думите на Борисов е не само да получи финансиране, но и да напише в медиите, че Русия няма да подновява съвместната работа с американците. Партньорите по МКС удължават работата на станцията на всеки 4-5 г. Решението за това се подготвя предварително, през предходния срок. Това е до голяма степен бумащина, документи се оформят от всеки участник в проекта, тоест Европейската космическа агенция, японците, канадците, НАСА и Роскосмос. През 2024 г. всички държави, които решат да работят по-нататък, трябва да подпишат споразумение за удължаване на срока на експлоатация на МКС за поредните няколко години. Сега всички са готови да удължат срока до 2028 г.: Европа, Канада, Япония и САЩ. Русия също беше готова, но сега вероятно няма да го направи. Това е странно, тъй като ще бъде възможно да се започне пълноценна работа по новата руска орбитална станция едва в края на следващия срок – 2028-2030 г.“

ОЩЕ: Рогозин пророкува, че до 2030 г. МКС ще се разпадне, и си размени "любезности" с американски астронавт

Популяризаторът на космонавтиката Виталий Егоров също е сигурен, че изказването на Юрий Борисов е по-скоро свързано с политика, отколкото с някакви технически проблеми:

„Няма технически проблеми за продължаване на по-нататъшните полети и експлоатацията както на руския, така и на чуждите сегменти на МКС. Американците са настроени да продължат да работят там до 2030 г., а може би и по-късно, сега те модернизират своята част от станцията. Едва през юли миналата година руският модул "Наука" полетя към МКС и отказването от него след две години не е съвсем рационално. Нищо друго освен политическите разногласия на земята не отблъсква Русия от МКС."

Според Виталий Егоров слуховете за изчерпването на ресурса на МКС са силно преувеличени:

"Руските космически чиновници бяха подведени умишлено, за да лобират за програмата на руската орбитална станция. Това е от полза за нашата космонавтика, защото ще има повече поръчки, Роскосмос ще усвои повече пари, всички са заинтересовани от това. А и текущата политическа ситуация не се е развила днес или дори преди шест месеца: на всички беше ясно, че за Русия става все по-трудно да си сътрудничи с Америка... Но преди всичко това беше просто лобиране за строителството на нова станция. В руския сегмент на модула „Звезда“ действително бяха открити пукнатини, през които изтичаше въздух, и преходната камера трябваше да бъде затворена, за да се избегнат допълнителни течове, но тази пробойна не е свързана със стареенето на метала. Съдейки по всичко, там е имало техническо въздействие и това се е случило по времето, когато на станцията пристигна роботът Фьодор и той беше влачен точно през този отсек. Вероятно става дума именно за въздействие отвътре. Ако няма други такива въздействия, то станцията може да лети и в бъдеще."

Александър Хохлов отбелязва, че космическата програма е непрекъснат процес, всяка пауза в който е опасна за развитието на отрасъла. Но и Хохлов, и Егоров са на мнение, че Русия няма да може да построи собствена космическа станция по-рано от 10 години.

„Към 2024 г. Русия определено не е в състояние да направи това. Разбира се, за вид може да пусне макет или дори частично функционален научно-енергиен модул, който първоначално е разработен за руския сегмент на МКС, и да каже: „Ето, вижте, това е нашата космическа станция“, но екипажи няма да могат да останат там дълго време. Ако летят там, то ще е само за няколко дни.“

Има и друг проблем, който може да повлияе на създаването на нова руска космическа станция – санкциите, наложени от западните страни в отговор на руската инвазия в Украйна.

ОЩЕ: "Или магарето ще умре, или МКС ще умре от естествена смърт": Рогозин получи отговор за санкциите

"По работата на МКС има специален режим с Америка за доставка на електроника – казва Александър Хохлов. – И корабите, и станцията имат електроника, която идва от Запада. Прост пример: "сърцето" на руския сегмент на модула "Звезда" са немски компютри, така нареченият централен компютър и терминален компютър, това са няколко системни блока, които осъществяват управлението именно на руския сегмент. Това са компютри, закупени от Германия. Дори имаше аварийна ситуация, когато един компютър изгоря, така че Русия трябваше спешно да закупи нови компютри в Германия. Ще успее ли Русия по някакъв начин да създаде бордови компютри на базата на свои или китайски елементи? Това също е въпрос, който ще се решава едва по-късно. Досега всички основни чипове, които бяха на МКС, бяха закупени на Запад."

Ако за Русия ще бъде по-трудно да построи собствена станция без западни компоненти, то за западните страни е напълно реалистично да продължат да експлоатират МКС без руските модули, казва Виталий Егоров:

„При добра политическа ситуация можеше да се обмисли вариант, при който Роскосмос просто да прехвърли всичките си модули на американската страна или да ги прехвърли на някакъв руски „частник“ на концесия, а този частник да работи с Америка и да обслужва американската станция. Това е малко вероятен сценарий. По-скоро нашият сегмент просто ще бъде отстранен от станцията и заменен с някакъв бързо построен от американците модул, който ще изпълнява ролята на руската част, свързана с поддържането на орбитата и с ориентацията на МКС. Сега двигателите, които се намират на руския модул "Звезда", са незаменими за тази цел, но НАСА работи по този въпрос поне от половин година. Те трябва да успеят да заменят по някакъв начин руската част, за да продължат да работят независимо. Що се отнася до монопола на Роскосмос върху пилотираните полети, НАСА успя да се отърве от него през 2020 г. благодарение на Илон Мъск и SpaceX. Сега американските астронавти летят предимно самостоятелно до МКС. „Обменни експедиции“ ще има поне през следващите няколко години, тоест американците ще летят на нашите кораби, а руските космонавти ще летят на техните кораби. По-нататък всичко ще бъде поотделно."

ОЩЕ: Към 2025 г. в околоземната орбита ще бъде построен хотел с изкуствена гравитация

Но и руските партньори по МКС няма да управляват станцията вечно. Александър Хохлов разказва какво ще правят след окончателното изтичане на срока на експлоатацията на станцията:

"Сега в САЩ е в ход проектиране на четири станции. Правителството даде грантове за три частни станции, след което НАСА ще може да закупи някои услуги от тях. Например тези частни станции, може би не и трите, но поне две, ще летят в ниска орбита, а американските астронавти ще летят там по договори. Четвъртата станция, която не е получила грант, е Axiom Space, която Съединените щати планират да построят в рамките на МКС, от страната, където се скачва корабът Crew Dragon, 3-4 модула. През 2030 – 2031 г. се планира да бъде откачена от МКС и превърната в отделна станция. Заедно с канадците, японците и европейците сега се създава и станцията Lunar Gateway, окололунна, и всички партньори в МКС, с изключение на Русия, планират да преминат от ниска орбита към окололунна и да летят на нея. Въпреки това за периода от 2024 до 2030 г. американците се нуждаят от МКС.“

Независимо от почти пълното разпадане на отношенията, казва Виталий Егоров, Русия все още има съвместни космически проекти със западните страни, но в областта на пилотираната космонавтика МКС е последният пример за такова сътрудничество:

„Има руски апарат на марсохода Curiosity, руско-европейският GRACE лети в околомарсианска орбита, съвместната работа продължава. Руски апарат лети и до Меркурий на европейския апарат BepiColombo и той ще долети едва през 2024 г. Цялото това сътрудничество минава през Руската академия на науките, а не през Роскосмос, така че засега тези проекти по някакъв начин избягват политическите проблеми. Те и МКС са последното ни международно сътрудничество в Космоса.“

Източник: Радио Свобода

ВИЖТЕ ОЩЕ: Рогозин обмисля отделяне на руския сегмент от МКС, за да лети над "гъмжащите страсти"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com