Любопитният марсоход наближава Червената планета

10496
Любопитният марсоход наближава Червената планета

Два дни преди многоочакваното пристигане на Марс на американския робот Кюриозити /Curiosity - Любопитство/, той е отличник и всичко е в съответствие с плана на полета. Корабът успешно приближава Червената планета, предаде БГНЕС.

Той "реагира съвсем нормално", увери служител от мисията. "На път сме, корабът реагира съвсем нормално, ние не намираме никакви аномалии /.../ и сме напълно подготвени за пристигането на Марс на Кюриозити, заяви Пийт Дейзинджър, ръководител на проекта Марс експлорейшън роувър /Mars Exploration Rover /MER/ в Пасадена, щата Калифорния.

Стартиралият на 26 ноември 2011 г. от Кейп Канаверал Кюриозити е подвижен апарат за проучване, който ще се движи с шест колела. Той е най-големият /900 кг./ и най-съвършеният от изпращаните на друга планета земни машини. Кацането е предвидено в кратера Гейл, след 570 милиона километра път.

Апаратът ще има за задача в продължение на две земни години /една марсова/ да определи дали средата на Марс е благоприятствала развитието на живот в миналото. Захранваният от ядрен реактор робот ще се движи по повърхността на Марс и ще изпраща наученото към Земята.

Кратерът Гейл е едно от местата с по-ниска височина на Марс, и учените смятат, че е пресечна точка на няколко реки текли в миналото от околните планини.

"Когато кацнем, започваме нова ера в изследването на повърхността на друга планета", казва Джон Гретцинджър от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена. "Предстоят ни научни открития в геологията", казва той.

Кацането на Червената планета обаче представлява предизвикателство за твърде тежкия Кюриозити.

През последните седем минути на пътуването си, космическият кораб ще намалява скоростта драстично от 21,243 километра в час до 2,740 километра в час.

За целта, освен спирането в атмосферата на Марс, ще се използват и системи от реактивни струи, парашути и нещо като реактивен кран, на който ще увисне апаратът в последните секунди захванат с найлонови въжета.

Досегашните мисии на Марс на САЩ са имали 50% успеваемост.

Първият земен апарат на Марс е изпратен от тогавашния СССР през 1971 г. Тогава сондата успя да работи 15 секунди на повърхността.

Редактор: Ая Косарова

Разкриха тайните на марсианските снежинки

След дълго събиране и обработване на информацията, изпращана от космическия апарат, орбитиращ около Марс, екип от Масачузетския техноло...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос