Чудовищно петно расте на Слънцето: Земята е на прицел в очакване на най-мощното изригване от клас М

51838
Чудовищно петно расте на Слънцето: Земята е на прицел в очакване на най-мощното изригване от клас М
Снимка: NASA/SDO

Мощна слънчева буря скоро ще удари нашата планета, тъй като НАСА прогнозира възникването на възможно най-мощното изригване от клас M на Слънцето.

Гигантско слънчево петно се е появило на нашата звезда в понеделник, 20 юни. Още във вторник, 21 юни, то се е удвоило и продължава да нараства. По данни на НАСА това петно е обърнато към Земята и може да произведе възможно най-мощното изригване от клас M, което се класифицира като изригване от клас M9, съобщава Express.

НАСА очаква в близките дни едно от най-мощните изригвания на Слънцето. Изригванията от клас M са вторите по мощност след изригванията от клас X. Това прогнозирано изригване ще има пореден номер 9, което означава, че ще бъде най-мощното в своя клас.

Слънчевите изригвания се делят на пет класа: A, B, C, M и X. Всеки клас изригвания се отличава по силата на електромагнитното лъчение, което излиза от слънчевото петно. Например изригванията от клас А са 50 пъти по-слаби от изригванията от клас Х. Но ако изригването има название M9, това означава, че то е много мощно и почти толкова силно, колкото и изригване от X клас.

Новото мощно изригване трябва да се появи от слънчевото петно, наречено AR3038, което вече е нараснало значително по размер и продължава да расте. Като се отчита, че това петно е насочено към Земята, силното електромагнитно въздействие върху нашата планета не може да бъде избегнато.

Да предусещаш магнитни бури: разкриха дългогодишната мистерия на слънчевите изригвания

Слънчеви петна като AR3038 се образуват там, където на Слънцето се появяват области с много силни магнитни полета. Когато потокът от частици, които може да бъдат изхвърлени от слънчевото петно, достигне Земята, това ще причини неизправности в радиокомуникациите и GPS системите.

Вероятността слънчево изригване от клас M9 да се появи в слънчевото петно остава висока и учените продължават да следят развитието на Слънцето, особено по отношение на новото гигантско петно.

Според твърденията на НАСА дори ако тази слънчева буря достигне Земята, тя ще причини само краткосрочни смущения в навигационното оборудване и проблеми с комуникациите. Но ако това изригване е придружено от изхвърляне на коронална маса – огромни плазмени потоци, това може да причини повреда на спътниците в орбита. А на Земята този поток от слънчеви частици може да причини прекъсване на електрозахранването и масивен срив на електрониката в различни устройства на планетата.

Слънчевата активност нараства, тъй като нашата звезда се доближава до пика на активност в поредния 11-годишен слънчев цикъл, когато на Слънцето се появяват повече петна и съответно се увеличава броят на слънчевите изригвания.

Най-мощната геомагнитна буря е регистрирана преди повече от 150 години и е извела от строя телеграфите в цяла Европа и Северна Америка. Какво би станало, ако същата буря се случи сега?

Всеки ден Земята получава от Слънцето много пъти повече енергия, отколкото цялото човечество консумира за една година. Понякога отделянето на слънчева енергия може да бъде изключително разрушително. За щастие не всяко едно от тези изригвания достига нашата планета.

По-рано стана ясно, че поведението на Слънцето все повече озадачава учените. За тях е много трудно да предскажат с точност едно или друго събитие, което може да се случи на звездата. Учените предложиха теория, която обяснява защо поведението на Слънцето е толкова непредсказуемо.

ВИЖТЕ за кого са опасни магнитните бури и какво можете да направите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос