Магнитните бури на Земята продължават и през следващите дни

36786
Магнитните бури на Земята продължават и през следващите дни
Снимка: NASA's Goddard Space Flight Center

Още незатихнали смущенията в геомагнитното поле на Земята от отминалите дни, днес Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) отново предупреждава за магнитни бури.

Според прогнозите от днес до 23 юли са вероятни слаби геомагнитни бури от клас G1. Очаква се днес, 21 юли, бавно движещо се коронално изхвърляне на маса – СМЕ – да удари магнитното поле на Земята; то е изхвърлено в Космоса от слънчево изригване на 15 юли. Специалистите отбелязват, че високоскоростен поток от слънчев вятър следва близо зад CME. Той ще достигне Земята на 22 юли и може да усили всяка буря, предизвикана от CME, удължавайки геомагнитните смущения до 23 юли. Това съобщават експертите от портала SpaceWeather.com, който е специализиран в наблюдението на слънчевата активност.

Както вече съобщихме, в следващите години се очаква магнитните бури да станат по-чести, тъй като Слънцето усилва своята активност в поредния си 11-годишен цикъл.

NOAA е разработила петстепенна скала от G1 до G5 за оценка на геомагнитната активност, което дава възможност за оценка на очакваните въздействия.

G1 – слаба

Бурите от ниво G1 могат да причинят леки колебания в енергосистемите и да имат незначително влияние върху спътниците.

G2 - умерена

Според NOAA в енергийните системи на високи географски ширини могат да възникнат аварийни сигнали за напрежение, докато продължителните бури от клас G2 могат да причинят повреда на трансформаторите. Гледката на северното сияние е достъпна обикновено на около 55° географска ширина. Тези условия на G2 са средно около 360 в 11-годишния слънчев цикъл.

G3 – силна

След като нивото на бурята достигне G3, може да има проблеми със сателитната навигация и нискочестотната радионавигация, както и радиопрекъсвания. Захранващите системи може да изискват корекции на напрежението и някои защитни устройства могат да причинят неприятни прекъсвания. С такава активност на бурята северното сияние може да достигне дори Орегон и Илинойс, обикновено 50° ширина. Според NOAA тези условия средно са около 130 в 11-годишния цикъл на слънчева активност.

G4 – тежка

Възможни са широко разпространени проблеми с контрола на напрежението и някои защитни системи могат да изключат ключови активи от мрежата. Спътниковата навигация и космическите операции може да се сблъскат с проблеми. Северно сияние може да се наблюдава на около 45° географска ширина. Според специалистите такива условия се появяват общо около 60 по време на всеки 11-годишен слънчев цикъл.

G5 – екстремна

За щастие бури от такъв мащаб са относително редки. Въпреки това, когато се появят, енергийните системи могат да изпитат широко разпространени проблеми с контрола на напрежението, а някои мрежови системи могат да претърпят пълен срив или прекъсване на захранването, а трансформаторите могат да бъдат повредени. Но ако небето е ясно, ярко и живо северно сияние може да се наблюдава на 40° ширина. Такива силни геомагнитни условия могат да възникнат само около четири в 11-годишния слънчев цикъл, отбелязва NOAA.

Можете да проследявате текущата геомагнитна активност чрез Центъра за прогнозиране на космическото време на NOAA.

Също така можете да се информирате от Геомагнитна обсерватория Панагюрище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com