Милиарди планети, подобни на Земята, може да са обитаеми

133003
Милиарди планети, подобни на Земята, може да са обитаеми

Милиарди планети в нашата галактика с размерите на Земята, движещи се в орбита около слънца, подобни на нашето, може да са обитаеми, считат астрономи, предаде БГНЕС.

Една на пет подобни на Слънцето звезди в нашата галактика Млечен път, има в орбитата си планета с подобни размери на Земята. Това позволява температури, в които може да съществува вода, и това прави тези планети потенциално обитаеми. Учените базират изводите си на данните от първите три години наблюдения с телескопа "Кеплер", който сега не се използва.

"Това означава, че сред хилядите звезди, които се виждат на небето през нощта, най-близката подобна на Слънцето, с една планета с подобна на Земята маса, обикаляща в орбита около нея, може да бъде обитаема и се намира само на 12 светлинни години (1 светлинна година се равнява на 9 461 млрд. км). Тя е видима с просто око, изтъква астрономът от Калифорнийския университет в Бъркли Ерик Петигура. Изследването е представено на конференция за "Кеплер" тази седмица в Мофът Филд, Калифорния.

Тези резултати показват, че планети като Земята се срещат сравнително често в Млечния път, казва Ендрю Хауърд - астроном от Института по астрономия на Хавай и съавтор на изследването. На базата на първите три години на събиране на данни от "Кеплер" астрономите са засекли 3 538 потенциални екзопланети, от които потвърдени са 833. Сред тези 833, 647 са с размери, близки до земните, но само 104 се намират в зона, която им позволява да са обитаеми. Десет от тях изглеждат скалисти като Земята, изтъква Джейсън Рауи от института SETI.

Това, че една планета е с подобна на земната маса и се намира в зона, която не изключва тя да е обитаема, не я прави непременно подходяща за развитие на живот, подчертават учените. Някои например може да имат твърде плътна атмосфера, което ще направи температурите на повърхността й твърде високи за живи организми. Например миналата седмица астрономите обявиха откриването на екзопланетата Kepler-78b, която въпреки сходните си размери и състав с тези на Земята, е необитаема заради температури от 1500 - 3000 градуса по Целзий.

"Изобилието на планети като Земята в орбита около сравнително близки звезди, ще опрости работата на НАСА в нейните бъдещи мисии за проучването им", изтъква Ендрю Хауърд. Според Натали Батала от мисията "Кеплер", "до около 50 години ще можем да наблюдаваме характеристиките на атмосферата на тези екзопланети и след това целта ще е да се правят снимки с добро качество на повърхността, да се разглежда топографията им и да се търсят признаци на живот".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос