Мистериозен радиосигнал от далечна галактика се повтаря на всеки 157 дни

7670
Мистериозен радиосигнал от далечна галактика се повтаря на всеки 157 дни
Снимка: iStock

Една от големите загадки на съвременната астрономия е разкрита, след като петгодишно наблюдение установи повтарящ се модел радиосигнал, идващ от малка галактика джудже на около 3 милиарда светлинни години от Земята.

То идва след поредното забележително проучване на бързите радиоимпулси (FRB), една от най-горещите теми в астрономията. Много къси, но ярки радиоимпулси FRB бяха засечени за първи път през 2007 г. от радио телескопа Паркс в Австралия.

Астрономи разгадаха тайната на "екстремните звезди"

Астрономи разгадаха тайната на "екстремните звезди" в хоризонталния клон. Те са особен вид звезди, които променят яркостта си по неизве...

Тези масивни енергийни излъчвания в радиочестотния спектър продължават само няколко милисекунди. Предимно те се случват само веднъж, разказва „Форбс“.

Въпреки че се смята, че няколко хиляди FRB идват всеки ден от дълбокия Космос и от всякаква посока, има два, които са особено интересни - FRB 121102 и FRB 180916.J10158 56. Тези два се повтарят.

За първи път забелязан през 2014 г. от радиотелескопа Аресибо в Пуерто Рико, FRB 121102 е бил засечен отново през 2016 г., за да стане единственият такъв сигнал, който се е появявал повече от веднъж. Това наблюдение принуди астрономите да преразгледат теорията, че FRB са еднократни събития, свързани със звезди, експлодиращи като свръхнови, или други катаклизмични събития. Оттогава са открити още 19 „повтарящи се FRB“.

Сега масивен радиотелескоп в САЩ в току-що отворената обсерватория „Jodrell Bank“в Чешир разкри точно какво се случва с FRB 121102, като откри още 32 излъчвания за пет години, които, по същество, изглежда се повтарят по образец.

Опасен астероид преминава край Земята на 6 юни

Потенциално опасен астероид ще премине много близо до Земята след няколко дни, съобщи NASA. 163348 (2002 NN4) е с размери между 250 и ...

Международен екип, ръководен от астрономите на „Jodrell Bank“, използва емблематичния 76-метров телескоп Ловел. Екипът откри, че всяко радиоизлъчване FRB 121102 е продължило приблизително 90 дни, последвано от период на пауза от 67 дни. Същия сигнал се повтаря на всеки 157 дни. Досега не беше идентифициран основен модел на повторението и това означава, че астрономите вече са в състояние да предвидят кога FRB 121102 ще се „включи“ или „изключи“. Това е вълнуваща представа за произхода на ФРБ.

Астрономите смятат, че наблюдаваният от тях модел показва, че тези мощни изблици са свързани с: орбитално движение на масивна звезда, неутронна звезда, черна дупка (ако е така, тогава вероятно не са нарочни радиоимпулси от междугалактическа извънземна цивилизация.).

Времевият мащаб на повтарящия се модел на FRB 121102 е бил голяма изненада; той е почти 10 пъти по-дълъг от 16-дневния модел на "другия" наистина интересен "повторител" - FRB 180916.J10158 + 56, който беше открит наскоро от канадски телескоп.

"Това вълнуващо откритие подчертава колко малко знаем за произхода на ФРБ“, казва Дънкан Лоримър, доцент по научни изследвания в университета в Западна Вирджиния. Заедно с докторанта Деванш Агарвал той е помогнал за разработването на техниката за анализ на данни, довела до откритието. „Ще са необходими допълнителни наблюдения на по-голям брой FRB, за да се получи по-ясна картина за тези периодични импулси и да се изясни техния произход.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com