Мистериозни нишки пронизват центъра на Млечния път

18221
Мистериозни нишки пронизват центъра на Млечния път
Снимка: Northwestern University/SAORO/Oxford University

Нови изображения на централната част на Млечния път, получени с помощта на радиотелескопа MeerKAT на Южноафриканската радиоастрономическа обсерватория (SARAO), разкриват почти хиляда мистериозни нишки, които необяснимо прорязват Космоса, съобщава Phys.org. Статия за това е публикувана на електронния сайт за препринт arXiv.org и е приета за публикуване в The Astrophysical Journal Letters.

През последните 35 години професорът по астрономия от Северозападния университет в Южна Африка Фархад Юсеф-Заде е изучавал загадъчните нишки, които се протягат на 150 светлинни години през центъра на Млечния път. Едномерните образувания често вървят по двойки или на големи групи, разположени на приблизително същото разстояние една от друга, сравнимо с разстоянието от Земята до Слънцето, сякаш са струни на арфа.

Земята е заобиколена от огромен космически мехур

Учени са реконструирали чрез компютърно моделиране еволюционната история на най-близката космическа среда и са стигнали до заключението...

Призрачен сигнал от Космоса уплаши астрономи (ВИДЕО)

Използвайки радионаблюдения, Фархад Юсеф-Заде е стигнал до заключението, че те са съставени от електрони на космическите лъчи, движещи се през магнитни полета със скорости, близки до светлината. Произходът им обаче все още е загадка.

Новото изображение направило възможно да се изследват вече на порядък повече нишки, отколкото били идентифицирани по-рано, което позволило на Юсеф-Заде и колегите му за първи път да проведат някои статистически изследвания на свойствата на тези образувания. В бъдеще това ще помогне на астрономите най-накрая да разберат какво е това.

„Дълго изучавахме отделни нишки, както можехме, но сега най-накрая виждаме голямата картина - пояснява Юсеф-Заде, водещ автор на изследването. - Получената панорама е изпълнена с много нишки. Въз основа на изучаването на няколко такива нишки е трудно да се направи окончателен извод какво представляват и откъде са се взели.“

Черната дупка в центъра на Млечния път се държи непредсказуемо

Откриха изкопаеми ръкави в нашата галактика

Учените са използвали данните от космическата мисия Gaia за съставянето на нова карта на външния диск на Млечния път и са открили свиде...

За да получат това безпрецедентно ясно и детайлно изображение, астрономите три години трупали данни от телескопа MeerKAT в и ги събрали в една мозайка, състояща се от 20 отделни фрагмента от различни части на небето близо до центъра на Млечния път, който се намира на 25 000 светлинни години от Земята.

Заедно с нишките изображението също така е запечатало радиолъчение от множество други явления - включително изригващи звезди, изображения на звездни ясли и пресни остатъци от свръхнови. За по-ясна картина и възможност за разглеждане на нишките астрономите отстранили фона от основното изображение: полученият резултат удивил експертите. Учените казват, че картината наподобява произведение на съвременното изкуство.

Най-вероятно нишките по някакъв начин са свързани с минала активност на централната свръхмасивна черна дупка на Млечния път, а не с отделни взривове на свръхнови. Те също могат да бъдат сравнени с гигантските радиоизлъчващи мехури, които Юсеф-Заде и неговите сътрудници открили през 2019 г.

Откриха странен радиосигнал от центъра на Млечния път

Това, което най-много озадачава експертите, е колко добре са организирани тези нишки и колко равномерно са разположени. Все още не е известно дали тези обекти се променят с времето и какво точно кара електроните да се движат с такава скорост.

Мистериозна бариера е открита в центъра на Млечния път

Астрофизици са открили, че от центъра на Млечния път до Земята достигат значително по-малко космически лъчи, отколкото би трябвало спор...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос