На 21 януари от България ще може да се наблюдава пълно лунно затъмнение

5587
На 21 януари от България ще може да се наблюдава пълно лунно затъмнение
Снимка: Getty Images/Guliver

На 21 януари рано сутринта от България ще може да се наблюдава пълно лунно затъмнение. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науката (БАН).

“През 2019 г. ще се наблюдават общо пет затъмнения – три слънчеви и две лунни. Слънчевите затъмнения ще бъдат частично, пълно и пръстеновидно, а лунните – пълно и частично. Първите две затъмнения ще се случат още през януари – на 6 януари жителите на Североизточна Азия и Япония, както и пътуващите в северната част на Тихия океан ще могат да наблюдават частично слънчево затъмнение, с максимална фаза в 03.41 ч. българско време. По време на максималната фаза Луната ще закрие до 62% от площта на слънчевия диск. На 21 януари рано сутринта – преди и по време на разсъмване, от България ще може да се наблюдава пълно лунно затъмнение. Частичните фази на затъмнението ще започнат в 05.37 ч. българско време, когато Луната ще започне да навлиза в земната сянка, а в 06.41 ч. започва пълната фаза, когато Луната ще изглежда червеникаво-кафява. Тя ще бъде ниско над западния хоризонт, поради което трябва да се избере място за наблюдение с незакрит хоризонт от високи сгради или планински възвишения в посока запад”, обясни той.

Вижте първите кадри от Тъмната страна на Луната (СНИМКИ)

Китайският космически апарат Чанъе-4 за изследване на обратната страна на Луната  изпрати първите снимки от тъмната страна на луна...

“На 2 юли от южните части на Тихия океан и от Южна Америка ще може да се наблюдава пълно слънчево затъмнение. Тъй като на координатите, на които ще се състои, няма суша, екипите, желаещи да наблюдават и фотографират явлението, ще трябва да посетят Чили или Аржентина. Там пълната фаза ще настъпи в късния следобед, а затъмненото Слънце ще бъде ниско над хоризонта. Екипи от професионални и любители астрономи от цял свят ще посетят Чили, включително и група от България”, каза още физикът.

“В нощта на 16 срещу 17 юли от България ще може да се наблюдава частично лунно затъмнение с начало в 23.02 ч. българско време. Максимална фаза на затъмнението ще можем да наблюдаваме в 24.31 ч. на 17 юли, а края на явлението ще настъпи в 02.00 ч. Затъмнението от земната сянка ще трае 2 часа и 58 минути”, обясни Маркишки. “Последното затъмнение за 2019 г. ще бъде пръстеновидно слънчево. Това е особено красиво явление, случващо се когато Луната е близо до апогея на своята орбита, т.е. когато е най-далеч от Земята. Това явление ще се случи на 26 декември, като пръстеновидното затъмнение ще започне пътя си от Саудитска Арабия в 05.34.24 ч. българско време, ще прекоси Индийския океан, Южна Индия, Шри-Ланка, Бенгалския залив, Малайския архипелаг – островите Суматра и Борнео и ще продължи през океана южно от Филипините. Максималната фаза ще настъпи в 07.17.36 ч. българско време, когато ще бъдат закрити 94% от площта на слънчевия диск, а останалите 6% ще останат видими около Луната като изящен тънък пръстен. Краят на пръстеновидното затъмнение ще настъпи в 09.00.54 ч.”, заяви Маркишки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com