На Марс ще отглеждат марули

87198
На Марс ще отглеждат марули

Бъдещите заселници на Марс ще се занимават с градинарство, за да оцелеят, пише The Daily Mail. Научен екип възнамерява да отглежда марули на Червената планета, надявайки се да осигури прехраната на човешката колония. Ако проектът бъде окончателно одобрен, марулите биха могли да отпътуват към Марс през 2018 година в рамките на мисия, която е част от плана на организацията Mars One за основаване на човешка база през 2025 година.

На Марс температурите през нощта падат до минус 90 градуса по Целзий и мощни пясъчни бури покриват цялата планета в продължение на седмици, като скоростта на ветровете достига 30 м/сек. Тези условия са сурови както за хората, така и за който и да е друг жив организъм. Проектът на Саутхемптънския университет предвижда оглеждане на растения в оранжерия, която да ги защитава. “За да живеем на друга планета, трябва да отглеждаме храна там. Никой досега не го е правил и ние смятаме да бъдем първите”, казва ръководителят на екипа Сузана Лукароти. “Този план е както технологично осъществим, така и невероятно амбициозен, тъй като ние ще изпратим за първи път сложна форма на живот на чужда планета”.

Curiosity откри признаци за живот на Марс

Американският марсоход Curiosity е засякъл изблик на метан на Червената планета, съобщиха представители на НАСА, цитирани от Ройтерс и ...

В рамките на проекта, наречен #LettuceOnMars, оранжерията ще бъде изстреляна към Марс със семена за маруля, вода, хранителни вещества и устройства за обработка на атмосферата и електронно наблюдение. По време на полета системата ще бъде изключена, а семената ще бъдат замразени. При успешно кацане, модулът на Mars One ще започне да захранва оранжерията с електричество, за да поддържа температура между 21 и 24 градуса по Целзий. Въглеродният двуокис, който е изключително важен за растенията, ще бъде извличан от марсианската атмосфера. Марулите ще се отглеждат без почва и периодично ще бъдат пръскани с вода и хранителни вещества. При достигане на стабилни условия, растенията ще започнат да се развиват.

Целта на учените е да получат фотографии, които проследяват растежа на марулите от семена до зрели растения, а след завършването на проекта нагревателите ще се включат на максимална мощност, унищожавайки живите организми в оранжерията. Проектът е класиран сред 10-те университетски проекти, избрани за евентуално включване в полета на Mars One през 2018 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос