На планетата джудже Серес е възможно да има повече вода, отколкото на Земята

124683
На планетата джудже Серес е възможно да има повече вода, отколкото на Земята
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Астрономи са открили директно доказателство за наличието на вода на планетата джудже Серес, съобщава Space.com. Учените са видели струи от пара, изригващи в Космоса, вероятно от подобни на вулкани гейзери на повърхността. Широкото едва 950 км, небесното тяло има както атмосфера, така и ледена повърхност. При разтопяването на този лед е възможно да се получи количество вода по-голямо от това на Земята, смятат учените.

Използвайки обсерваторията Хершел на Европейската космическа агенция, изследователите са установили водна пара, излизаща от два региона на Серес – планета джудже, която е също и най-големият астероид в Слънчевата система. Вероятно парата изригва от ледени вулкани или това е процес е превръщането на лед в облаци пара.

Киселинен дъжд виновен за пермското измиране?

Климатичните модели обикновено попадат в новините, благодарение на прогнозите за бъдещето, но много изследователи ги използват и за изу...

Според ръководителя на наблюденията Михаел Кюперс това е първото ясно доказателство за наличието на вода на Серес и въобще в пояса от астероиди. Изследването ще повлияе теориите за произхода на Серес, подкрепяйки модела, според който планетите са мигрирали в слънчевата система по време на формирането й.

Предположенията, че на Серес има значителни запаси от вода, датират отпреди тридесет години. Сега за това твърдение има доказателства. Космическият кораб на НАСА Dawn, който е програмиран да влезе в орбитата на астероида в началото на 2015 година, може да отговори на въпросите, касаещи наличието на вода. Dawn наскоро “посети” астероида Веста, чиято обгорена повърхност е покрита с вулканични изригвания. „Един от най-загадъчните въпроси е защо Серес и Веспа са толкова различни”, казват астрофизиците Умберто Кампинс и Кристине Комфорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос