Най-откачените конспиративни теории за Космоса. Топ 5, в които хората все още вярват

11984
Най-откачените конспиративни теории за Космоса. Топ 5, в които хората все още вярват
Снимка: iStock

Човечеството активно усвоява Космоса, но конспиративните теории за плоската Земя, Планетата Х и каналите на Марс продължават да се множат. Представяме ви топ 5 на най-популярните теории за космическа конспирация, в които хората все още вярват.

Ако хората не могат да обяснят някакъв природен феномен, те го приписват на действието на свръхестествени сили. И така е от древни времена. Дори с развитието на науката и появата на доказателства и обяснения за почти всичко, което ни заобикаля, има хора, които не вярват на учените.

Там, където има нещо необяснимо, веднага се появява място за конспиративни теории или заговори. Много хора разпространяват в пространството, вече и с помощта на социалните мрежи, най-щурите си идеи за Космоса и света около тях. И въпреки че учените отдавна са разобличили всички конспиративни теории за Космоса, те продължават да съществуват и печелят все повече привърженици.

Земята е плоска

iStock

Една от най-популярните конспиративни теории е твърдението, че нашата планета не е кръгла. Има хора, които дори ще ви убедят, че Земята е плосък диск, който лети в Космоса. Както се казва, като стигнете до края, и можете да паднете в космическото пространство. Някои „плоскоземци“ (привърженици на теорията за плоската Земя) твърдят, че Космосът изобщо не съществува и че плоската Земя просто е „закована“ на едно място.

Всъщност нашата планета наистина не е идеална топка: Земята е сфера, която е леко сплескана на полюсите. Но определено не е плоска. И това е доказано още от древногръцките учени. А днес може да бъде потвърдено от хиляди снимки от Космоса, които са направени както от космически кораби, така и от астронавтите на МКС.

ОЩЕ: Гравитацията още не е завършила оформянето на Земята

Плоскоземците обаче продължават да вярват в своята теория. Те твърдят, че ако планетата беше кръгла, тогава хоризонтът не би могъл винаги да е на нивото на очите. А пък всичко, което казват учените, не е вярно и е опит да се скрие истината, която за тайни цели се поддържа от правителствата на водещите страни в света.

Привържениците на плоската Земя дори имат официални общности, в които популяризират налудничавата си идея сред масите. Трудно е да се каже точно колко хора на нашата планета вярват в една Земя като тепсия, но те определено не са малко.

И така, плоскоземците смятат всички снимки на Земята от Космоса за ​​майсторски изфабрикувани измами. Според някои от най-фантастичните им идеи Антарктида се намира в средата на земния диск, а ръбът на този диск е заобиколен от ледена стена – за да не се стича водата в космическото пространство.

НАСА е една лъжа

Getty Images

Друга популярна конспиративна теория е твърдението, че цялата функция на НАСА не е да изследва Космоса, а да генерира свързани с Космоса измами. Тоест всички снимки на други планети и спътници на Слънчевата система не отговарят на истината, а са създадени с помощта на Photoshop или компютърна графика. Освен това на Марс няма роувъри, хората никога не са летели в Космоса, а МКС е холивудски павилион. Да, и никой не е летял до Луната, но това ще бъде обсъдено по-късно.

Всъщност НАСА е създадена още през 1958 г. в отговор на съветската космическа програма и успешното изстрелване на първия съветски изкуствен спътник на Земята. Тогава космическата агенция влиза в космическа надпревара със Съветския съюз, в която все пак спечели. Множество успешни мисии продължават да изследват Космоса, а космическите телескопи, изстреляни от НАСА, показват необятността и красотата на нашата Вселена.

Дори нашата обичайна GPS система не би могла да работи без сателити, които летят в ниска околоземна орбита. Да, те също са изпратени там с помощта на НАСА. Но милиони хора по света продължават да вярват, че космическата агенция на САЩ просто харчи милиарди долари, за да поддържа мита за напредъка в изследването на Космоса.

Хората никога не са кацали на Луната

Getty Images/Guliver

Никак не са малко хората, според които кацането на американски астронавти на Луната през 1969 г. като част от мисията „Аполо 11“ е шменти-капели. По-точно, привържениците на „теорията на лунната конспирация“ смятат, че това е много качествена измама. И без помощта на Холивуд това не би могло да мине.

Според вярващите в този мит цялото кацане на Луната е заснето в холивудски студия под строгото ръководство на режисьора Стенли Кубрик. Привържениците на тази теория си задават няколко въпроса.

Ако кацането на Луната наистина се е случило, тогава:

  • Защо няма звезди на снимки от Луната?
  • Защо знамето на САЩ се вее във вакуум?
  • Защо на снимките се виждат отпечатъците на астронавтите, а не отпечатъците от кацналите космически апарати?

Отговорите на тези въпроси отдавна са представени от учените от НАСА.

  • В небето няма звезди по същата причина, поради която те не се виждат през деня на Земята. Всички звезди са затъмнени от ярката светлина на Слънцето. Освен това звездите не се виждат поради недостатъчната експозиция на камерите на астронавтите.
  • Знамето на Съединените щати се вее, защото в него са поставени метални нишки. Всъщност то не се вее, а се държи върху рамка.
  • Спускаемите апарати, макар и по-тежки от самите астронавти, не са оставили толкова очевидни следи върху лунната почва поради това, че тяхната маса е разпределена по-равномерно от теглото на астронавтите, които са ходили по повърхността с тежки ботуши.

Ясно доказателство, че 12 американски астронавти наистина са посетили Луната от 1969 до 1972 г., са снимки на различни орбитални апарати, които показват следи от престоя им на земния спътник.

Според изследване на американски учени приблизително 5% от жителите на САЩ все още вярват, че не е имало хора на Луната и че правителството крие истината. А НАСА уж го подкрепя в това.

Почти 400 кг лунна почва, доставена на Земята в рамките на мисиите „Аполо“, са станали сериозно доказателство за престоя на човек на Луната.

Въпреки това милиони хора по света все още вярват, че лунната програма е фантасмагория, независимо че НАСА планира повторно кацане на астронавти на нашия спътник след няколко години.

Мистериозната Планета Х

urikyo33 / Pixabay

Както е известно, от 2006 г. Плутон вече не се счита за планета в Слънчевата система, той е принизен до планета джудже и сега пространството около нашата звезда се обитава от 8 пълноправни планети. Астрономите обаче предполагат, че някъде на ръба на Слънчевата система действително съществува Девета планета.

Учените дори предлагат начини да я открием и да се доберем до нея, но засега само с безпилотни космически мисии.

Но много вярващи в заговорите смятат, че далеч отвъд Нептун има не просто мистериозна, а опасна планета – и тя се нарича Нибиру. За първи път това име е използвано в една от книгите на американския писател Зекария Сичин през 1976 г. Според думите му той е успял да преведе древен шумерски надпис, в който се говори за съществуването на тази планета, която прави пълна обиколка около Слънцето за 3600 години.

Някои привърженици на конспиративните теории дори предполагат, че тази планета непременно ще се сблъска със Земята. Това трябваше да се случи първо през 2003 г., след това през 2012 г... Датите нееднократно бяха отлагани и подновявани, но така или иначе тези хора са сигурни, че в близко бъдеще трябва да се случи ужасният сблъсък на Нибиру със Земята.

Въпреки че съществуването на Деветата планета все още не е научно потвърдено, учените продължават да я търсят. В крайна сметка наличието на такъв обект може да обясни необичайните движения на космическите тела в пояса на Кайпер. Това е огромен регион отвъд Нептун, където се въртят хиляди ледени обекти.

Най-известните митове за Марс

Марс все още крие много тайни, които учените тепърва предстои да разберат. Въпреки това някои от данните, които стават достъпни за обществеността, се превръщат в основа за различни теории за марсианска конспирация.

Например марсоходите Perseverance и Curiosity, и други космически апарати, които изучават Червената планета, непрекъснато изпращат невероятни снимки на Земята. А на тези снимки може да се открият различни, понякога необичайни структури.

NASA / JPL-Caltech / Cornell University

Например на една от снимките на марсохода Opportunity някои хора съзрели женска фигура, в други изображения – фигури на животни и други привидно изкуствени обекти. Всъщност това са обикновени марсиански камъни, които имат необичайна форма.

Но конспиролозите твърдят, че НАСА всъщност крие истината и на Марс има разумен живот. Е... Човешкият мозък е способен да създава смислени образи въз основа на непознати обекти – и хората понякога виждат това, което искат да видят.

Ако на Марс съществува живот, то той определено не е разумен, а е представен от микроорганизми. И не е факт, че те са успели да оцелеят в суровите условия на планетата. Сега марсоходите активно търсят признаци за съществуването му в далечното минало, когато Марс е бил много по-топъл и е имало реки и езера.

ОЩЕ: Изследване свидетелства в полза на съществуването на живот на Марс

Още привържениците на конспиративните теории смятат, че на Марс определено има извънземна база. Този мит се появи още през 70-те години на миналия век, когато космическият кораб Viking 1 направи снимка на повърхността на Марс и видяхме нещо, наподобяващо лице. Коспиролозите все още твърдят, че по този начин извънземните са оставили съобщение за нас, което потвърждава тяхното съществуване.

Viking 1, NASA

Това лице на Марс е просто купчина камъни, които хвърлят сянка по такъв начин, че изглежда сякаш там има лице. Това беше потвърдено от изображения на Марс, направени от орбитални апарати в началото на XXI век.

Друга конспиративна теория е, че извънземните са създали мрежа от канали на Марс, за да доставят вода на по-сухите региони. Но орбитални снимки са показали, че това е често срещано природно явление, каналите са признак на ерозия на почвата и не става никакъв въпрос за мрежа, създадена от марсианци.

Марсоходът Curiosity изпрати на Земята необичайна снимка на повърхността на Марс, на която се вижда предполагаемо изкуствено създадена врата. Някои потребители на мрежата веднага предположиха, че тази врата е създадена от представители на извънземна цивилизация и води до тайно подземие. Но учените успяха бързо да развенчаят този мит.

Защо хората вярват в заговори?

Учените смятат, че няма нищо необичайно в това, че хората създават за себе си най-невероятните обяснения на явления, които не разбират. Хората всъщност обичат да търсят алтернативни обяснения за истински научни изследвания. В същото време подобни теории са доста мъгливи и нямат ясна доказателствена база.

Самоувереността, с която конспиролозите разпространяват своите налудничави теории, придава на подобни истории особена привлекателност. По този начин те оказват голямо влияние върху умовете на милиони хора, които не разбират напълно този или онзи въпрос, още повече когато става дума за Космоса.

NASA/JPL-Caltech/MSSS/NeV-T

Изследване на американски учени сочи, че най-малко 40% от американците вярват в поне една от многото конспиративни теории. Учените смятат, че хората са склонни да вярват в заговори дори само защото те противоречат на общоприетите научни твърдения. Някои хора често си задават въпроса: ами ако наистина ни лъжат?

Това отношение към конспиративните теории се корени в далечното минало на човечеството, когато на непознати сили и явления е придавана магическа или божествена природа.

Да вярваш или да не вярваш на учените, е личен въпрос на всеки. Всъщност може да се вярва във Висшите сили, но науката не работи с вяра, а с доказателства. Можем само да признаем, че ни предстои да разберем още много относно това какво всъщност представлява Вселената.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Астрономи изчислиха умопомрачително количество извънземни сонди в Слънчевата система

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com