Гравитацията още не е завършила оформянето на Земята

4726
Гравитацията още не е завършила оформянето на Земята
Снимка: ESA/HPF/DLR

Като всички планети, Земята е продукт на гравитацията. Малко по малко нарастващата маса от прах и скали е привлякла достатъчно материал, за да се превърне в сферата, която сега наричаме дом. Но дори днес гравитацията продължава да оформя нашата планета отвътре.

Сега обаче това се случва по много по-фини начини, отколкото можем да си представим. Ново изследване подчертава фините гравитационни ефекти, които дълбоко заровените структури могат да имат върху издигането и спускането на земната кора, пише Science Alert.

Изследователите сравняват този ефект с масата на леда на айсберг под вода. Тя не се вижда веднага, но играе важна роля в структурата и промените, които се случват по-нависоко.

Тези дълбоки гравитационни дърпания и тласъци са способни да създават движения по разломите в земната кора, да разрушават планински пояси и да разкриват скали, които преди са били на дълбочина 24 километра. По този начин те образуват структури, известни като комплекси от метаморфно ядро.

Макар че множество изследвания са се опитвали да обяснят точните механизми на образуването на комплексите от метаморфно ядро, условията за тяхната еволюция остават мистерия. След десетилетия дебати изследователите са идентифицирали ключовите геоложки процеси зад тяхното формиране.

Използвайки компютърно моделиране, за да начертаят как пейзажът най-вероятно се е променил с времето, изследователите открили, че основният двигател на образуването на комплекс от метаморфно ядро, изглежда, е удебеляване и след това отслабване на корените му в кората.

Корените на земната кора се образуват там, където по-леката кора се удебелява под планинска верига, попада в по-тежката мантия и я заменя. Отслабени от процеси, включително топлина, движение на течности и топене на скали, тези удебелени планински основи могат да се разрушат, изкривявайки контрастиращите слоеве в кората отдолу, обясняват изследователите. Този бурен процес на турбулентно образуване може да се види в скалите, известни като милонити.

Според моделите на изследването този колапс се дължи изцяло на гравитацията, която дърпа различната плътност на материала в горната кора и на нейната граница с мантията.

Изследването се основава на две предишни и свързани изследвания на един и същ екип учени: в работата от 2022 г. те са моделирали един и същ регион на югозапада на САЩ, показвайки как може да е изглеждал преди, по време и след комплекси от метаморфно ядро, свързвайки тектоничното движение с изменението на климата. А през 2021 г. изследване на същата група показа как силите на Земята се комбинират с климата, за да повлияят на ландшафта и разпространението на видовете.

Новото изследване може да промени нашето разбиране за историята на Земята. В допълнение това ще позволи да се предвиди развитието на нейната геология в бъдеще, тъй като гравитацията има непосредствено влияние върху земната кора. Новият подход към моделирането ще помогне и за по-доброто разбиране на други планински региони по света.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Танц на милиарди години. Учените показаха удивителното движение на тектонските плочи (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com