НАСА мисли тактики за отклоняването на астероиди

3052
НАСА мисли тактики за отклоняването на астероиди
Снимка: Thinkstock

САЩ възнамеряват да засилят мерките за защита на Земята от астероиди, които при евентуален сблъсък с планетата могат да заличат цели региони и дори континенти. Това предаде Асошиейтед прес, цитирани от "Дарик". 

Националният съвет за наука и технология е разпространил доклад с призив да се подобрят мерките за откриване, проследяване и отклоняване на астероиди.

НАСА следи внимателно опасен астероид

Астероид с размерите на голям автобус се е насочил към Земята, но няма риск от сблъсък с нея, съобщиха от Центъра за изследване на небе...

В изготвянето на план за действие са участвали представители на НАСА, Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA), военните, Белия дом и други институции.

Въпреки че засега не съществува непосредствена заплаха от сблъсък с астероид или комета, няма гаранция, че подобен обект няма да се "прокрадне" ненадейно. Поради тази причина правителството на САЩ иска по-добър план за действие.

Линдли Джонсън, експерт по планетарна защита от НАСА, казва, че досега учените са открили 95 процента от близкоземните обекти с диаметър километър или повече. Търсенето на останалите пет процента и на по-малки обекти, които също могат да причинят сериозни щети, продължава.

Джонсън не крие, че няма бързо решение, ако космическа скала е на път след дни, седмици или дори месеци да удари Земята. Подобен кратък срок все пак може да осигури достатъчно време на света да евакуира потенциално застрашен регион.

Наземните телескопи са в състояние да засекат астероиди, движещи се към вътрешността на Слънчевата система и приближаващи от нощната страна на Земята.

НАСА е разработила план как да отклонява астероиди-разрушители

Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) обмисля различни сценарии, в случай на ...

Трудни за откриване обаче са обектите, които вече са преминали край Слънцето и са на път да напуснат Слънчевата система, приближавайки от дневната страна.

Такъв е случаят с метеорита, който се взриви над Челябинск, Русия, през 2013 г., и причини сериозни щети и наранявания на хиляди хора.

Линдли Джонсън отбелязва, че отклоняването на астероид с потенциал да причини катастрофални щети ще отнеме години, в идеалния случай 10 - няколко за конструирането на космически апарат и още няколко, за да достигне той до целта.

"Отчасти планът за действие е насочен към необходимостта да се търсят други технологии както за отклоняване, така и за разрушаване на астероид. Разполагаме със средства за подобна допълнителна дейност, но е важно да пресметнем как да използваме наличните ресурси по най-разумния начин. В крайна сметка правителството иска да бъде подготвено, за да може при нужда да реши кой е най-добрият начин за действие", казва експертът.

 "Забравете за изпращането на астронавти в стил Холивуд. Подобен сюжет може да е добър за филм, но за нас не е опция", каза Линдли Джонсън.

НАСА обяви две мисии за изследване на астероиди

НАСА обяви две мисии за изследване на астероиди, които ще помогнат за разгадаването на тайните на ранната Вселена, съобщават Франс прес...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос