НАСА ще улови астероид

31439
НАСА ще улови астероид

Американската космическа агенция НАСА планира да установи контрол върху малък астероид и да го постави в постоянна орбита около Луната. Това е част от плановете на Вашингтон за създаване на изнесени в Космоса предни постове на човечеството, заяви сенаторът Бил Нелсън.

За реализирането на проекта президентът Барак Обама ще предложи отпускането на около 100 млн. долара за бюджета на НАСА за 2014 г. Според идеята безпилотен космически кораб трябва "да улови" астероида и да го насочи към Земята така, че той да остане в стабилна орбита около Луната - достатъчно близо, че до 8 г. астронавти да могат да стъпят на него.

Повдигнаха с километър орбитата на МКС

Орбитата на Международната космическа станция бе повдигната с 1 км с помощта на двигателите на товарния кораб "Прогрес", който е ска...

Подобен план беше предложен през 2012 г. от експерти от Калифорнийския технологичен институт. От тогава тази група, заедно с други експерти в тази област, разработи в детайли проекта. Според учени това ще е първият опит на човечеството да промени небесата в посока създаване постоянно настаняване на хора в космическото пространство.

Целта на Обама да бъде изпратена пилотирана мисия по близък до Земята астероид до 2025 г. няма да може да бъде осъществена при сегашното ниво на финансиране на НАСА, пресмятат експертите. Но използването на ракета-робот за "доставката" на 500-тонен астероид близо до планетата ни може да промени значително нещата. И да доведе до стъпването на човешки крак на астероид още през 2021 г., т.е. четири години по-рано от планираното. "Веднъж стъпили там, ще можем да извършваме минни дейности, да проучваме как може да бъде отклонен насочил се към Земята астероид, да изпробваме технологии за пътуване в дълбокия Космос и до Марс", допълва сенатор Нелсън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос