Около 40 магнитни бури очакват Земята през 2016 г.

44772
Около 40 магнитни бури очакват Земята през 2016 г.

Според прогнозите на Министерството на извънредните ситуации на Русия около 40 магнитни бури може да връхлетят Земята, включително до седем големи.

Магнитните бури на Земята се случват, когато в магнитосферата на планетата се "удрят" изхвърлени от Слънцето частици плазма. Ако те достигнат голяма сила, това може да доведе до излизане на електронното оборудване от строя, проблеми с радиовръзката и електрическите мрежи.

Серия магнитни бури влияят на здравето ни

През последните дни мнозина се оплакват от главоболие, замайване и обща отпадналост на организма. Това не е без причина, но пролетната ...

"През 2016 година се прогнозират 25-40 геомагнитни бури, сред които три-седем големи и много големи. Вероятността от възникване на буря от висша категория (extreme) е 10-15%. Средногодишното ниво на индекса Ap за магнитна активност се прогнозира на ниво 10±3", се казва в прогнозата на центъра "Антистихия" на руското министерство на извънредните ситуации.

По данни на спасителите през 2016 ще продължи постепенният спад на слънчевата активност. На този фон са вероятни няколко периода на висока активност с мощни слънчеви изригвания.

"Геомагнитните бури през 2015 г. бяха значително повече. В периода от 1 януари до 1 ноември 2015 година са регистрирани 36 геомагнитни бури, пет от които бяха големи. Магнитната буря на 22 юни 2015 г. се отнася към най-големите в 24-тия слънчев цикъл", се отбелязва в прогнозата.

 

Идва поредната магнитна буря

Изхвърляне на коронална маса е имало на Слънцето на 16 ноември. То може да доведе до магнитна буря на Земята на 18 ноември, се казва в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос