Откриха алтернатива на Слънчевата система

4952
Откриха алтернатива на Слънчевата система

Астрономи съобщиха за наличието на четири екзопланети край звездата Kepler-223. Планетите се намират в орбитален резонанс – тоест периодите на тяхното въртене около светилото се съотнасят като цели числа. Изследването е публикувано в Nature.

Учените смятат, че екзопланетната система около Kepler-223 прилича на ранната Слънчева система. По-конкретно по същия начин в миналото може да са се движели газовите гиганти Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

Астрономите подобриха метода за търсене на екзопланети

Международен екип астрофизици са разработили подобрен метод за търсене на екзопланети. Той позволява да се повиши точността на наблюден...

За разлика от Слънчевата система, около Kepler-223 няма планети от земната група, а суперземите (планети, които са до десет пъти по-големи от Земята) са разположени близо до своето светило.

Системата около Kepler-223 е доста по-стара от Слънчевата, но в нея според учените се е запазил древният характер на движение на екзопланетите. Четирите небесни тела имат твърдо ядро и газова обвивка. Екзопланетите се въртят около Kepler-223 с периоди на въртене от 7 до 19 дни.

Първите две вътрешни екзопланети се намират в орбитален резонанс 4:3, втората и третата – 3:2, а двете външни – 4:3. По-рано астрономите са наблюдавали системи с две или три екзопланети, намиращи се в резонанс, но за първи път съобщават за откриването на орбитален резонанс при четири екзопланети.

Според учените механизмът на формиране на системата около Kepler-223 не прилича на този, който се е случил в Слънчевата система. В нея четирите газови гиганта са излезли от точен орбитален резонанс поради взаимодействията с планетезималите, докато небесните тела около Kepler-223 са успели да избегнат това.

НАСА откри осем екзопланети, които са подходящи за живот

НАСА откри осем нови екзопланети, две от които са "близначки" на Земята, с подходящи условия за живот, предадоха Асошиейтед прес и Фран...

Планетезимал (от англ. planet – планета, и англ. infinitesimal – безкрайно малка) е небесно тяло на орбита около протозвезда, образувано в резултат на постепенно нарастване на по-малки тела, състоящи се от частици прах от протопланетния диск. Непрекъснато привличайки нов материал и натрупвайки маса, планетезималите формират по-голямо тяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос