Откриха над 70 планети в близост до Слънцето

21827
Откриха над 70 планети в близост до Слънцето
Снимка: Pixabay

Учените са открили между 70 и 170 непознати планети в близост до Слънцето, сравними по размер и маса с Юпитер. Това съобщава пресслужбата на Европейската южна обсерватория (ESO), цитирана от научното списание „Nature Astronomy“.

Планетите са небесни обекти, чиято маса е сравнима с тази на други планети и които са отдалечени от всяка звездна система. През последните години астрономите откриха някои изключително студени небесни тела в близките до Земята области на междузвездната среда, чийто точен произход и природа все още не са ясни. Някои астрономи смятат, че това са големи планети, които са били изхвърлени извън звездните си системи в резултат на поредица от сложни гравитационни взаимодействия, докато други предполагат, че изхвърлените планети всъщност са много студени и малки кафяви джуджета - "провалени" звезди с ниска маса.

Регистрирано е мощно слънчево изригване

В нощта на 17 декември е регистрирано мощно слънчево изригване, съобщи РИА Новости. От 14 декември насам са регистрирани 34 изригвания ...

Ново изследване на Ерве Буи от Университета в Бордо и колегите му установява, че в относителна близост до Слънчевата система има неочакван брой „планети-неудачници“ - между 70 и 170. В основата на откритието са данните от много наземни и космически телескопи, които учените са събирали в продължение на около 20 години.

Става дума за данни от наблюдения на "звездната ясла" - голям газово-прахов облак, който се намира на границата на съзвездията Скорпион и Змиеносец на разстояние 390 светлинни години от Земята. Астрономите са направили десетки хиляди снимки на този регион на звездообразуване. Буи и колегите му решават да сравнят тези изображения, за да видят как са се променили позициите на обектите в "звездната ясла" с течение на времето. Сред тях са били и планети-неудачници, които обикновено остават почти невидими за телескопите на фона на звездите и мъглявините.

Учените са открили най-малко 70 обекта в яслите, които са ясно видими в инфрачервената част на спектъра и са променили позицията си през последните десетилетия. Всички те не са звезди и са сравними по размер и маса с Юпитер.

Като цяло те представляват около 4,5% от общия брой обекти в този газово-прахов облак. Астрономите твърдят, че това е много повече от предишните оценки за броя на планетите-неудачници, които могат да се намират в близост до далечни звезди. Учените се надяват, че с по-нататъшни наблюдения ще успеят да разберат защо в междузвездната среда се появяват толкова много планети.

Русия ще изучава Слънцето чрез специални сателити

Инженери от Младежкия космически център на Московския държавен технически университет "Бауман" са разработили сателити, които ще използ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос