Откриха звезда, един милион пъти по-ярка от Слънцето

73954
Откриха звезда, един милион пъти по-ярка от Слънцето

Гигантската звезда HR 5171 A, която се намира в съзвездието Кентавър, има около 1 милион пъти по-голяма яркост от тази на Слънцето.

Параметрите са определени от френски астрономи, благодарение на телескопа VLT. Те са открили и неин таен "компаньон", предаде РИА "Новости", като се позова на публикация в сп. Astronomy&Astrophysics.

Първият космонавт днес щеше да стане на 80 години

Всеки знае кой е първият космонавт - Юрий Гагарин! Днес той щеше да навърши 80 години. Героят на Съветския съюз е роден на 9 март 1934...

Оливие Чесно от Обсерваторията на Лазурния бряг (Франция) и неговите колеги са наблюдавали нощното небе с помощта на VLT (Very Large Telescope) и включения към него интерферометър VLTi.

В съзвездието Кентавър те са открили удивителна звезда, която се отнася към класа на едни от най-редките в нашата галактика - към категорията на жълтите хипергиганти. В Млечния път общият им брой е около дузина.

Според изчисленията на учените, HR 5171 A влиза в топ-10 на най-големите звезди на галактиката и е най-големият жълт хипергигант, наблюдаван досега. Диаметърът на звездата е 1300 пъти по-голям от този на Слънцето, а яркостта надхвърля слънчевата един милион пъти.

Звездата се намира на относително голямо разстояние от Земята - на 12 000 светлинни години. Заради яркостта й обаче, учените могат да я наблюдават в нощното небе дори с невъоръжено око.

Откриха миниатюрна черна дупка с гигантска мощ

Интересно астрономическо откритие са направили учените от Международния център за радио-астрономически изследвания (International Centr...

Изследванията на звездата са поднесли на групата на Чесно още една изненада - периодичното колебание в яркостта на HR 5171 A е показало, че има неголям компаньон, който също се отнася към жълтите звезди и прави едно завъртане около хипергиганта за 1300 дни. Според учените разстоянието между звездата HR 5171 A и нейния спътник е толкова малко, че това в бъдеще може да промени еволюцията на гиганта, което ще е интересно за наблюдение.

Източник: БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com