Прашинка проби илюминатор на МКС

7317
Прашинка проби илюминатор на МКС

Европейската космическа агенция (ESA) обясни появата на пробойна в един от модулите на Международната космическа станция (МКС). Според британския астронавт Тимъти Пийк виновник за дупката е космически боклук с размер не повече от прашинка.

Ударът е бил в стъклото на един от седемте илюминатора на обзорния купол, разположен в едноименния модул на МКС. Космическият боклук с малък размер, който вероятно е бил частица от боя или метална прашинка, не е успял да пробие четирислойния стъклен панел.

Космически боклук унищожи телескоп за изследване на черните дупки

Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) загуби контакт със своя нов космически рентгенов телескоп Hitomi (ASTRO-H) при н...

Самото произшествие не е повлияло по никакъв начин на живота и работата на астронавтите на станцията.

За да се защитят членовете на екипажа от сблъсъци с космически боклук, МКС е оборудвана с противометеоритни панели и специални системи, които позволяват на станцията да се отклонява от опасни фрагменти.

Обекти с диаметър над сантиметър са способни да повредят жизненоважно оборудване или да пробият обшивката. Отломка с размери 10 сантиметра може да разкъса МКС на парчета.

Според представителите на ESA бъдещите мисии на агенцията ще бъдат организирани по такъв начин, че излизането на космически апарат от строя да не води до взрив, който може да увеличи броя на отломките на орбита около Земята.

Фрагменти космически боклук са заплаха за Земята

Големи фрагменти космически боклук, които не изгарят при навлизане в плътните слоеве на атмосферата, представляват опасност за жителите...

Всички спътници и ракети ще се връщат на Земята или ще изгарят в атмосферата след изтичане на срока на експлоатация.

Понякога опасността от сблъсък на боклук с МКС е толкова реална, че се налага астронавтите да се евакуират от станцията. Последната частична евакуация е била на 16 юни 2015 година.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос