Произходът на звездния прах

8577
Произходът на звездния прах

Учени от НАСА са анализирали частици космически силикатен прах и са успели да разкажат историята на неговия произход, става ясно от статия, публикувана в изданието The Astrophysical Journal.

Силикатният прах, който в Космоса е подлаган на въздействието на високоенергийно космическо излъчване и ударни вълни, образуващи се при взрив на свръхнови, е открит в метеорити на Земята със сондата NanoSIMS 50L.

Звезден прах дава надежда за живот в цялата вселена

Американски учени откриха вода в космически прах, уловен във земната стратосфера. Миниатюрните зрънца, които се реят из Слънчевата си...

Изследователите са изучили частици с размер по-малко от 1 микрон. Количественото съотношение между различните изотопи на кислорода е помогнало на учените да разберат типа на звездата, която е породила този прах.

"Около една от всеки 5000 силикатни частици, открити в метеорити, е била родена от друга звезда, съществувала преди формирането на Слънчевата система. Като анализирахме милиони силикатни частици, успяхме да установим три източника на прах – червени гиганти, взривяващи се свръхнови звезди и нови звезди", коментира един от авторите на изследването.

Учените са направили напречен разрез на 9 образеца и с помощта на трансмисионен електронен микроскоп са изучили химичния състав и структурата на силикатните частици.

Освен зрънца прах, чийто източник се явяват червените гиганти, повечето силикати се оказали аморфни. Зърната, породени от червени гиганти, имали кристална структура, чието наличие учените обясняват с това, че те са се формирали при по-високи температури, отколкото аморфните частици.

Неизвестни галактики облъчват Вселената

Неизвестен тип галактики е открит при изучаването на архива данни, събрани от радиотелескопа ALMA, става ясно от съобщение на междунаро...

По-рано космическият апарат "Касини" също улови частици прах, долетели извън Слънчевата система, и успя да определи техния химичен състав.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com