Пулсар изстреля материя с колосална скорост

17462
Пулсар изстреля материя с колосална скорост
Снимка: NASA

Неутронна звезда – пулсар – проби дупка в газовия диск около своята звезда компаньон и изстреля в нея фрагмент с огромна скорост, пишат астрофизици в Astrophysical Journal.

Учените с помощта на рентгеновата обсерватория "Чандра" на НАСА наблюдават двойната звездна система B1259, която се намира на разстояние 7500 години от Земята и съдържа звезда, около 30 пъти по-масивна от Слънцето и пулсар, движещ се по елиптична орбита около нея и периодично излъчващ импулси.

Астрономи видяха взрив на хипернова звезда

Астрономи от Пекинския университет (Китай) са открили необичайно ярък взрив на свръхнова в съзвездие Индианец. Това се случило на 14 ю...

Съчетанието на бързо въртене и интензивно магнитно поле на пулсара е породило силен вятър високоенергийни частици, движещи се от пулсара със скорост, близка до скоростта на светлината.

"Тези два обекта са разположени много необичайно и ни дадоха възможност да наблюдаваме как пулсарът вероятно е пробил газовия диск около своята звезда и е изхвърлил част от неговата материя в Космоса", пише водещият автор на изследването Джордж Павлов от Penn State University.

Учените възнамеряват да продължат наблюденията на двойната система B1259 с помощта на обсерваторията "Чандра" през 2015-2016 г.

Неутронните звезди – пулсари – се образуват в резултат на гравитационен колапс на нормални звезди с маси няколко пъти повече от слънчевата.

Имало е и втора звезда в Слънчевата система

Астрофизици от руския институт "Щернберг" смятат, че преди 70 000 г. в пределите на Слънчевата система е имало и втора звезда. Звездат...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос