Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайната връзка между Марс и Слънцето

06 май 2016, 11:42 часа • 3232 прочитания

Учени от Шведския институт за космическа физика са открили връзка между слънчевата активност и появата на тайнствен шлейф на Марс, пише New Scientist.

Учените отдавна се опитват да разгадаят тайната на загадъчния шлейф, възникващ периодично над повърхността на Марс. За първи път този феномен е споменат през 2012 година, когато астрономи любители забелязали тайнствени облаци.

Било установено, че те се намират на 250 км над повърхността на планетата, но формирането на обичайни облаци от замръзналия въглероден диоксид и частици вода в горните слоеве на Червената планета е слабо вероятно.

Сега шведските учени смятат, че са открили по-достоверно обяснение. Като изучили данните, получени от апарата Mars Express, те са открили връзка между Слънцето и Марс. Според тях появата на тайнствения дим винаги съвпада с повишената слънчева активност.

Той възниква само когато потоците плазма след коронално изхвърляне на маса от Слънцето достигнат повърхността на Марс. Но учените все още не могат да обяснят как именно слънчевите изригвания формират този облак.

Според една от идеите потоците плазма топят частиците лед на повърхността на планетата и ги издигат нагоре заедно с праха.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес