Тайната връзка между Марс и Слънцето

3260
Тайната връзка между Марс и Слънцето

Учени от Шведския институт за космическа физика са открили връзка между слънчевата активност и появата на тайнствен шлейф на Марс, пише New Scientist.

Учените отдавна се опитват да разгадаят тайната на загадъчния шлейф, възникващ периодично над повърхността на Марс. За първи път този феномен е споменат през 2012 година, когато астрономи любители забелязали тайнствени облаци.

На Марс откриха кипяща вода

Ново изследване на физици от университета на Аризона в Тусон сочи, че тъмните ивици в деретата на Марс може да се появяват поради потоц...

Било установено, че те се намират на 250 км над повърхността на планетата, но формирането на обичайни облаци от замръзналия въглероден диоксид и частици вода в горните слоеве на Червената планета е слабо вероятно.

Сега шведските учени смятат, че са открили по-достоверно обяснение. Като изучили данните, получени от апарата Mars Express, те са открили връзка между Слънцето и Марс. Според тях появата на тайнствения дим винаги съвпада с повишената слънчева активност.

Той възниква само когато потоците плазма след коронално изхвърляне на маса от Слънцето достигнат повърхността на Марс. Но учените все още не могат да обяснят как именно слънчевите изригвания формират този облак.

Според една от идеите потоците плазма топят частиците лед на повърхността на планетата и ги издигат нагоре заедно с праха.

Марс е имал наситена с кислород атмосфера

Камъни на повърхността на Марс са позволили на учените да получат най-добрите доказателства, че в миналото Червената планета е имала ат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос