Вижте историческия полет на Starship: “Марсианската” ракета на Илон Мъск достигна орбита (ВИДЕО)

3026
Вижте историческия полет на Starship: “Марсианската” ракета на Илон Мъск достигна орбита (ВИДЕО)
Снимка: SpaceX

Днес SpaceX постигна важен успех, като постигна успешен изпитателен полет на своята ракета за многократна употреба Starship. След два предишни опита, завършили с различно ниво на успех, при третия си полет гигантската ракета изпълни целите на изпитателния полет. Изстрелването се състоя малко преди 15:30 ч. българско време и бе излъчено на живо в канала на SpaceX в X (бившия Twitter) и в сайта на компанията.

Няколко минути след старта, първата степен Super Heavy се приводни по план в Атлантическия океан. От своя страна, космическият кораб Starship продължава орбиталния си полет, който включва важни тестове. Сред тях първото по рода си рестартиране на двигател Raptor в космоса. Това е ключова стъпка за бъдещи пилотирани мисии, тъй като позволява на ракетата да извършва маневри и корекции на курса по време на междупланетни пътувания. Планът на мисията включва и изпитание на врата за извеждане на полезен товар, което ще позволи на Starship да доставя сателити и други обекти в орбита след завършване на тестовата фаза. Друга амбициозна цел на изпитателния полет е тестовото прехвърляне на гориво в космоса. Това е критична технология за бъдещи мисии до Луната и Марс, тъй като позволява на Starship да се зарежда с гориво в орбитата на Земята преди да поеме към Червената планета.

По план, историческият първи орбитален полет на Starship трябва да завърши с приводняване в целевата зона в Индийския океан, около час след старта.

Днешната мисия е голям успех за космическата система Starship, която има потенциала да революционизира достъпа до космоса чрез значително намаляване на разходите. Успехът на този полет е и ключова победа за програмата “Артемида” (Artemis) на НАСА, която планира да използва Starship за изпращане на астронавти на Луната през следващите години.

Третият опит на SpaceX със Starship отново обаче не премина перфектно: SpaceX загуби космическия кораб Starship след достигането до орбита (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос