12 кучета, използвани в боеве, са починали в приюта в Пловдив

5613
12 кучета, използвани в боеве, са починали в приюта в Пловдив
Снимка: Getty Images/Guliver

12 питбула, използвани за нелегални кучешки боеве, са починали в общинския приют в Пловдив. Това съобщи за Радио Фокус – Пловдив Георги Божев, директорът на Общинско предприятие „Зооветеринарен комплекс“. Животните бяха настанени в приюта докато траеше делото срещу бившите им собственици, тъй като бяха веществени доказателства по него. Там те престояват повече от три години. След като делото приключи с осъдителна присъда за собствениците, организирали незаконните боеве, животните бяха предадени на държавата, а законният техен стопанин стана Българската агенция по безопасност на храните. „Въпреки, че в приюта в Пловдив се грижим добре за тях, 12 от 50-те настанени при нас животни починаха“, каза Божев. Той уточни, че когато животните са били оставени в приюта, най-малките са били на по 10 дни, а най-възрастните никой не може да каже на каква възраст са.

„Докато са били обучавани за кървави схватки със себеподобните им, кучетата са били третирани с доста забранени медикаменти“, посочи Божев. Възможно е именно това да е причината за тяхната смърт. Със сигурност между починалите има две-три, които са имали рак, някои от тях са умрели от инфаркт или инсулт. „Сърцето на едното от кучетата беше доста уголемено, преди да почине. Тези аномалии най-вероятно са предизвикани от прекомерно натоварване с анаболни медикаменти“, добави Божев. Възможно е също така някои от кучетата да са починали и от естествена смърт. По думите на директора на приюта, в момента останалите 32 питбула са в перфектно състояние, охранени, няма грешка в тяхното отглеждане, което да доведе до смъртта им, доказва съдебно-медицинската експертиза.

Осъдиха 75-годишен плевенчанин на 2 000 лв. глоба - питбулът му нахапал човек

75-годишен пенсионер ще трябва да плати 2 000 лв., защото не положил достатъчно грижи за своя питбул и кучето нахапало жестоко друг пле...

Във вторник ще има среща в Областната дирекция по храните в Пловдив, на която са поканени и неправителствени организации и специалисти, които да си кажат мнението какво да се прави с тези животни. „При разговора ни от прокуратурата изразиха опасението, че животните може да попаднат в ръцете на недоброжелателни граждани, които отново да ги пуснат на арената на боевете. Те са селектирани и обучавани за такива боеве. Така, че твърде опасно е и да се отглеждат с други кучета. Всички тези опасения трябва да се обсъдят добре и да се вземат правилните решения“, каза още Георги Божев и добави, че няма друг подобен случай у нас, за да се вземе примера от него.

До момента за питбулите се харчат само общински средства, похарчени са над 200000 лева“, посочи още Георги Божев. Те престояват в Приюта в Пловдив, тъй като Агенцията по храните няма къде да ги държи, няма и средства за прехраната им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com