150 случая на СРС срещу магистрати за 4 години, а прокуратурата "не знае"

2418
150 случая на СРС срещу магистрати за 4 години, а прокуратурата "не знае"
Снимка: БГНЕС

От 2018 до 2021 година са отчетени 150 случая за използване на специални разузнавателни средства (СРС) срещу магистрати. Това стана ясно от сигнал на съдия Владислава Цариградска, цитираща доклади на Бюрото за контрол на СРС.

Цариградска е основна част от случая с убития Мартин Божанов - Нотариуса. Тя е била съдия по дело през 2019 г., в което ищец и ответник са Божанов и бившата му съпруга, от една страна, и бъдещата съпруга на Нотариуса, от друга. Преди и по време на делото тя получава заплахи да си направи отвод. Отказва и срещу нея започва компроматна кампания.

Случаите със 150 разрешения за СРС срещу магистрати бяха цитирани днес, 13 февруари, по време на заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдия Атанаска Дишева. Тя отправи остри въпроси по темата към изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, който бе подложен на изслушване по случая "Нотариуса".

Още: Сарафов: Двама прокурори получиха заплахи за живота си заради Нотариуса

Дишева срещу Сарафов - факти срещу мълчание

"Известно ли ви е, че (Владислава Цариградска) е сезирала органите дали са прилагани СРС спрямо нея? Успяхте ли да се запознаете с документа, с който Цариградска сезира Съдийската колегия?", попита Дишева.

"Не ми е известно обстоятелството. Сигналът все още не съм го чел", отвърна Сарафов.

Още: Хора от Върховна касационна прокуратура са били в клуба на Нотариуса: Говори Атанас Атанасов

"В докладите на Бюрото за контрол на СРС периодично се изнася информация за решения за използване на СРС, включително по отношение на магистрати. Дали ви е известно колко случая са образувани през годините и считате ли за необходимо, че следва да извършите такава проверка?", продължи с въпросите Атанаска Дишева, която е основен противник на главния прокурор във ВСС, така както бе и с предишния обвинител номер едно Иван Гешев.

"Не ми е известно, но забележката ви е уместна", отговори ѝ Сарафов.

Снимка: БГНЕС

"Според данните, с които разполагам и което твърди Цариградска, става въпрос за няколко десетки разрешени случая за използване на СРС по отношение на магистрати през последните няколко години. По някои от тях има данни да са изготвени веществени доказателствени средства, но няма данни за образувани досъдебни производства срещу магистрати. Не е тайна, че от 2017 г. до настоящия момент в Съдийската колегия има подадена информация за само три случая с образувани досъдебни производства срещу съдии. Единият е приключил, другият е висящ, за третия не се знае. Логиката ми е, че е много важно да предприемете определени действия, защото не може да има съмнение, че прилагането на СРС по отношение на магистрати пряко се намесва в тяхната независимост, създава условия за шантаж, за изнудване – особено като няма информация от кого са разрешени тези СРС и за какво. Владислава Цариградска казва, че от 2018 до 2021 г. има повече от 150 случая на разрешени СРС по отношение на магистрати", уточни Дишева.

Още: ГРАО няма решението, с което Нотариуса си е сменил ЕГН-то

"От всички тези три казуса на мен ми е известен само със съдията от Окръжен съд – Търговище, защото през мен мина предложението за отстраняването му от длъжност. Вие отстранихте съдията от длъжност. Останалите два случая не са ми известни, може би се преекспонира осведомеността на главния прокурор. Относно СРС срещу магистрати – това е един напълно нормален способ за събиране на доказателства. Това е валидно както за злоупотребата срещу магистрати, така и за злоупотребата срещу граждани. СРС става само със санкция на съответния съд. Това значи, че е минал съдебен контрол, затова прилагането е законосъобразно", анализира Сарафов, без да знае за случаите.

„Не съм подготвен, няма как да извадя от джоба си подобна информация“, посочи той.

Още: Пеевски е част от схемата на Нотариуса? Говори доц. Петър Чолаков (ВИДЕО)

Цариградска поиска изслушване пред ВСС

И съдия Владислава Цариградска поиска Съдийската колегия на ВСС да я изслуша, става ясно от нейно писмо, депозирано в колегията вчера. То бе цитирано от в. "Сега".

Цариградска пише, че фокусира вниманието на членовете на органа върху пет аспекта, "на които все още не е даден институционален отговор, а и не изглежда да се прави опит за изясняването им".

Още: Гешев, след като Сарафов го свърза с Нотариуса: "Ще съдя всеки лъжец"

Това са: активното и основно участие на определени медии в натиска върху съдиите; политическото влияние както върху горните медии, така и върху управлението на съдебната власт; бездействието на прокуратурата да разследва тежки криминални заплахи спрямо съдии; участието на магистрати от върховна прокуратура и специализираното правосъдие в мрежата за натиск; злоупотреба със специални разузнавателни средства спрямо магистрати с цел постигане на горните цели.

Още: Славов: Дисциплинарни производства срещу замесените с Нотариуса магистрати

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

"Нагазих в блатото": Изнудват бивш министър с порно

Кражби в моловете: Търговците отчитат големи загуби

28-годишен отвлече непълнолетна в Кърджали

МВР работи по 4 сигнала, свързани с изборите

Кандидат за депутат спретна гонка с полицията, отказа проба за наркотици

Издирван чешки педофил е задържан в София

Изписаха простреляното в главата 2-годишното дете от Враца

Украинци катастрофираха в Бургас

Пострадали след челен удар между бус и тир край Ботевград

Гръцки съд оневини българин, заплашен от 224 години затвор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com