33 деца са загинали в катастрофи през 2014 г.

7543
33 деца са загинали в катастрофи през 2014 г.
Снимка: БГНЕС

Миналата година от пътни инциденти са загинали 33 деца, от които 25 са загубили живота си като пътници в автомобилите на своите родители или роднини, съобщи БГНЕС.

Статистиката бележи ръст на тези нещастни случаи в сравнение с 2013 г. С други думи - два учебни класа ги няма вече и то само за една година. Тези факти, които научихме днес на празника на кампанията "Спри, детето запази!" в Зоологическата градина, организирана от Столична община, ГД "Национална полиция" и БНТ, свидетелстват за немарливото отношение на родителите, които не учат отрано своите деца да бъдат предпазливи на пътя.

Скандално: Прокурор опитва да сгази колоездачи (Видео)

Видеоклип с поредно безумие на пътя набира популярност и възмутени коментари във Facebook. Клипът е пуснат от потребител на име Атанас...

Идеята на кампанията "Спри, детето запази!" е точно на Великден да съчетаем християнския празник с едно малко тържество, посветено на пътната безопасност - както за децата, така и за техните родители , заяви комисар Бойко Рановски, началник на отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция Национална полиция. Всичко тук е под формата на игри, викторини, забавления - едни да научат, а други да си опреснят знанията какво трябва да е правилното поведение на пътя, за да опазим живота, продължи той. Въпросите от викторината са изненада за децата, но най-умните и активните от тях получават награди. Целта е не само да се опознаят пътните знаци от най-малките, но и да могат сами да преценят къде е най-безопасното място за пресичане на улици и булеварди, как се минава през подлез, каква е спецификата на светофарите. Втората по важност тема е за поведението на децата, когато са пътници в автомобилите - ако трябва да правят и забележка на своите родители - водачи на МПС, когато не спазват правилата, препоръча комисар Рановски.

Повечето деца, които са днес в Зоологическата градина на празника знаят правилата за движение по пътя и учат на тях своите братя и сестрички, но това не е така за други техни връстници. Все пак, основната отговорност е на родителите, които често пренебрегват този проблем. Взаимният контрол е необходим, но дано децата не са по-активните и разумни на пътя в сравнение със своите родители, напомняйки им за пренебрегнатите от тях правила на движение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com