Адв. Менко Менков: Задържането на Борисов е незаконно и липсват условия на неотложност

5352
Адв. Менко Менков: Задържането на Борисов е незаконно и липсват условия на неотложност
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Задържането на Борисов е незаконосъобразно. Претърсването в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов е извършено при така наречения неотложен случай. Липсват условията за неотложност. Проверката е започнала на 10 декември миналата година. Освен това, обиските в домовете на тримата са направени от некомпетентен орган". Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ Менко Менков, адвокат на Бойко Борисов.

Менков бе категоричен, че липсват две основни предпоставки, без които съдът не може да одобри протоколи по този случай - първото е липсата на неотложност, понеже повече от три месеца те проверяват този сигнал, а няма данни, че някое от условията за неотложност може да е е налице. И тримата са отишли доброволно на разпита в ГДНП.

Менков: Когато бях в дома на Борисов, някой се обади и каза: "Изкарайте го с белезници пред медиите"

От дома на Борисов нищо не е иззето. От дома на Арнаудова някакъв тефтер, на който пише отгоре "Борисов" и рекламни материали с лика на...

По думите на адвоката на Борисов липсата на компетентност е другата предпоставка - никой български съд не може да одобри действия от некомпетентен орган.

"Имах запитвания от европейския парламент и обясних защо полицейските органи не могат да отидат в съда. Разследващите полицаи нямат правната възможност да предоставят протоколите пред съда, те трябва да ги предадат на съответния прокурор. В случая компетентна е Софийската градска прокуратура, не Специализираната прокуратаура, защото говорим за изнудване", заяви Менков.

По думите му, съгласно закона, разследването за престъпления, извършени от членове на МС, може да се извърши само от следователи.

"Да ви припомня отново процедурата: проверката е започнала на 10 декември миналата година. Трите лица се явиха доброволно пред проверяващите от ГДНП. Отговорили са на всички зададени въпроси. Нека припомня, че проверката се извършва по сигнал на "Боец", в който се съдържат само материали от социалните мрежи. Те не съдържат само обявяване на неща, които Васил Божков многократно в медиите е посочвал в продължение на две години. Защо разследващите са се насочили само към случая с него, няма как да знам. На 17 от проверката, която не е изпращана в прокуратурата, сигналът е изпратен до вътрешния министър и той го е изпратил до ГДНП. След това полицейските служители е трябвало да изпратят материалите в СГП, за да може тя да вземе решение на лице ли са достатъчно данни за образуване на досъдебно производство" поясни той.

Прокуратурата вика на разпит Кирил Петков заради ареста на Борисов

Прокуратурата призова за разпит премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев, както и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. ...

Адвокатът обясни, че задържането трябва да предхожда образуването на досъдебното производство, а в случая е станало обратното действие, което само по себе си е незаконно.

От думите му става ясно, че от дома на Борисов не е иззето нищо. От дома на Севделина Арнаудова, както стана ясно и по-рано е иззет тефтер, на който пише името на Борисов и рекламни материали. Взети са и парични средства. Любопитно веществено доказателство от нейния дом е поздравителен адрес от бизнесмена Васил Божков до Арнаудова. Всичките тези предмети не представляват веществени докателства след произнаснето на съда. Пари са иззети също от дома на Власислав Горанов.

Actualno.com припомня, че Софийският градски съд остави без разглеждане внесените от Софийската градска прокуратура (СГП) искания за съдебна санкция по извършените процесуално-следствени действия по претърсване и изземване от адреси, свързани с Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.

Накратко - държавното обвинение постави въпроса дали е имало основание за неотложност при обиските. Прокуратурата казва, че за всички процесуално-следствени действия е трябвало да има предварително съдебно разрешение т.е. без такова действията са незаконни. Освен това, те са извършени от полицията т.е. некомпетентен орган - трябвало е да бъдат извършени от Следствието.

Съдът каза на прокуратурата сама да каже законно ли е имало обиск на жилищата на Борисов, Горанов и Арнаудова

Софийският градски съд остави без разглеждане внесените от Софийската градска прокуратура (СГП) искания за съдебна санкция по извършени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com