Ахмед Муса призна, че работил със заподозрян за връзки с "Ислямска държава"

2010
Ахмед Муса призна, че работил със заподозрян за връзки с "Ислямска държава"
Снимка: БГНЕС

Като една птица, освободена от кафеза, така се чувствам – това заяви обвиненият за разпространение на радикален ислям имам Ахмед Муса. Той излезе от ареста след като прекара там над 3 години там и беше освободен именно защото още няма присъда. Муса излезе след като внесе парична гаранция от 7500 лева, като парите са събирани от ромите в пазарджишката махала "Изток".

"Не знам какво означава "Ислямска държава", знам толкова, колкото и вие – от новините", отвърна Муса на журналистически въпроси. Има обаче видеозаписи как Муса и сподвижниците му са общували с Мурад Йълдъз, турчин с германски паспорт, член на мюсюлманска общност, която симпатизира на "Ислямска държава". "Работил съм с него като строител в България. Това е мръсна, голяма политика – на САЩ и Израел кой ще вземе петрола на Арабския полуостров", отговори Муса на въпрос на Нова телевизия.

Пуснаха свързвания с ИДИЛ Ахмед Муса под гаранция

След 3 години в затвора, Ахмед Муса Ахмед днес беше пуснат под парична гаранция от 7 500 лева. Окръжният съд на Пазарджик уважи искане...

Днес, 7 декември, Муса ще изнесе проповед в джамията "Абу Бекир" в ромската махала "Изток". Той е бил християнин-евангелист, но приема исляма в Австрия, а освен това се обучава и в Египет. По време на делото, петият защитен свидетел заяви, че Муса става мюсюлманин по влиянието на Метин Каплан, лидер на забранената ислямистка организация "Халифат" в Австрия. Съпругата на Муса е глобявана два пъти, защото носи бурка на публични места.

Ахмед Муса Ахмед е съден по три обвинения - за проповядване на антидемократична идеология, за участие в организация, която цели проповядване на антидемократична идеология и за проповядване на омраза. Имамът получи 2 години затвор на апелативна инстанция, а на другите му съучастници, 13 души, беше наложено административно наказание за проповядването на радикален ислям. Освен Муса, по делото са обвиняеми Ангел Симов, Стефан Александров (Сюлейман), Светослав Манчев (Зекерия), Ерджан Смаил, Стефан Димитров (Тафик), Александрина Ангелова (Мелекшен), Йосиф Минчев (Юсню), Рангел Илиев (Малкият Ремзи), Александър Иванов (Банго), Орхан Бързак (Мазгала), Райко Карталов (Ремзи), Ненко Щерев и Веселин Стефанов (Вайдин).

Според ВКС обаче Апелативният съд не е доказал по безспорен начин, че проповядваните от Муса салафитски идеи са противодържавни - противопоставят се на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, както и чрез кои идеи се проповядва налагането на шариатска държава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com