"Ал Кайда" и "Ислямска държава" стават все по-дръзки в интернет

1210
"Ал Кайда" и "Ислямска държава" стават все по-дръзки в интернет
Снимка: Facebook/Ангел Джамбазки

Цели 19 000 материала с екстремистко съдържание са били изтрити през 2017 година по заявка от ГДБОП и други европейски полицейски служби, които работят съвместно с Европол. Това показва годишният отчет на МВР.

Съобщенията са свалени от 53 отворени интернет платформи - социални мрежи, сайтове за видеосподеляне и др. Те са били публикувани на над 10 езика, съобщиха за в. "Сега" от ГДБОП. Става въпрос за публични публикации, а не за постове в затворени чатове или групи. Сред изтритите постове няма на български език, а ГДБОП не разполага с информация за съпричастност на български граждани към публикациите, пропагандиращи насилие.

ГДБОП предупреди за мащабна СПАМ атака в страната от името на банки

От 20 март в страната е активна СПАМ атака, при която на общ принцип са разпратени стотици хиляди електронни писма до потребители на бъ...

Отделно има увеличение на екстремистките публикации. В края на 2016 година на страницата на Европол е посочено, че през изминалите 12 месеца са премахнати 11 000 съобщения на 8 езика.

Премахването на съобщения, които пропагандират насилие, се прави от специализирани звена в службите в различните страни. Тяхната работа се контролира от Европол. Често се случва една полицейска служба да прави заявка заради съобщение, което е засякла. Тази заявка обаче се изпълнява от друга държава, тъй като сървърът със съобщението се намира на нейна територия.

Наблюдението за екстремистко съдържание се прави от специализирани звена, точки за достъп, във всяка национална полицейска служба. Техните действия се координират от звеното Internet Referral Unit в Европол (EU IRU).

"По силата на споразумение с държавите членки EU IRU се фокусира върху сезиране за съдържание, публикувано от "Ал Кайда" и "Ислямска държава". Идентифицираното екстремистко или терористично съдържание се посочва на платформите на социални медии, които действат в съответствие със собствените си правила за премахване на съдържание. Посочването на терористично и екстремистко онлайн съдържание на засегнатите онлайн доставчици на услуги не съдържа принудителен акт, решението за премахване на съдържанието се взема от доставчика на услугата. EU IRU не премахва съобщения, тъй като това не е част от правомощията му. В крайна сметка около 85% от посочените съобщения биват унищожавани", съобщават от Европол. Оттам не отговориха каква част от заявките за премахване са направени от България, тъй като не дават данни за отделните държави.

Американски експерт: "Ал Кайда" става все по-силна

Терористичната групировка "Ал Кайда" значително се е подсилила в последно време и наброява няколко десетки хиляди бойци. Тази оценка да...

Последната голяма операция на специализираното звено бе в края на април. Тогава от Европол съобщиха, че са атакували "информационната агенция" на ИДИЛ Amaq News Agency. В операцията участваха службите на България, Белгия, Франция, Холандия, Румъния, Великобритания и Канада. Според съобщението на Европол действията на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП са довели до "изземване на дигитални доказателства". Холандската полиция пък е иззела сървъри на ИДИЛ в Холандия. Такива са били иззети и в Канада, и САЩ. Тогава директорът на Европол Роб Уейнрайт заяви, че акцията е направила пробойна в способността на ИДИЛ да разпространява пропаганда и да радикализира младите хора в Европа.

По български

В България най-често наблюдението в интернет от страна на ГДБОП и ДАНС се свързва със случаи, при които има яростни критики към управлението. Историческа остава полицейската онлайн "профилактика" покрай посещението на руския патриарх Кирил у нас. Тогава полицията поиска обяснение от Олена Коцева, председател Сдружението на украинските организации. Тя изрази възмущението си във Facebook от казаното от руския патриарх Кирил в интервю за БНТ. "Това се прави винаги, не само сега заради патриарха. Тези неща се правят и за всеки друг наш гост, не само гост, имаме си процедури, проверяваме си", заяви Радев. Няколко месеца по-рано ГДБОП привика гражданина Васил Коцев за обяснения, защото бе писал заплахи срещу премиера Бойко Борисов във Facebook. Премиерът лично му се извини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com