Алабама е щатът с първата смъртна присъда чрез отравяне

1793
Алабама е щатът с първата смъртна присъда чрез отравяне
Снимка: iStock

Върховният съд на САЩ отхвърли Алабама да бъде спряна да извърши първата екзекуция с азотна хипоксия. Смъртното наказание е отредено на осъдения убиец Кенет Смит, който оцеля след неуспешно извършена смъртна присъда с инжекция през 2022г., което задейства преразглеждането на щатските процедури за смъртно наказание предаде The Guardian.

Съдиите отхвърлиха искането на Смит да отложат екзекуцията му, която е насрочена за днес (25.01). В телефонно обаждане до The Guardian тази седмица от килията си, където трябва да се извърши екзекуцията, Смит каза, че не е готов да се върне в камерата на смъртта. Държавата вече се опита да го екзекутира веднъж, през ноември 2022 г., когато той е вързан за количка в продължение на четири часа при неуспешен опит да му инжектират смъртоносни лекарства.

„Те не ми дадоха шанс да се излекувам“, каза Смит, който е диагностициран с посттравматично стресово разстройство след неуспешния опит за смъртна присъда. „Все още страдам от първата екзекуция и сега правим това отново.“

Още: Екзекутираха убиец на дете и обирджия в САЩ

Какво е азотна хипоксия

Азотната хипоксия е процес, при който чист азотен газ или азотен газ в концентрации, достатъчно високи, за да бъдат смъртоносни, се вдишва до степен, причиняваща задушаване. Това е сравнително нова алтернатива на по-често срещаните форми на смъртно наказание, като смъртоносна инжекция и електрошок, които са двата метода, използвани най-често в САЩ, според Информационния център за смъртното наказание.

Този метод никога не е бил тестван в САЩ. 58-годишния Смит трябва да диша чист азот през противогаз в процес, известен като „азотна хипоксия“, за да причини фатално лишаване от кислород. Ветеринарите в САЩ и цяла Европа са изключили азота като метод за евтаназия за повечето животни. Лабораторни изследвания показват, че това може да причини страдание при много видове и учените до голяма степен препоръчват да не се прилага по етични причини.

Стотици еврейски духовници и лидери на общността в САЩ са писали до републиканския губернатор на Алабама Кей Айви, настоявайки за спиране на екзекуцията. „Само идеята за използване на газ за екзекуции е оскърбление за нашата общност“, каза Майк Зоосман, съоснователят на L’chaim! Експерти на ООН също се намесват в битката, обвинявайки Алабама, че подготвя експеримент с хора върху Смит, което е нарушение на международното право.

Още: Смъртна присъда: Екзекутираха двоен убиец във Флорида

Смит е осъден на смърт за убийството на Елизабет Сенет през 1988 г. Прокурорите твърдят, че нейният съпруг, пасторът Чарлз Сенет, е платил на Смит и друг мъж по 1000 долара чрез посредник, за да извършат убийството. По-късно пасторът се самоубива, когато подозренията започват да се насочват към него. Според прокурорите той е сключил застраховка живот на жена си, тъй като е изпаднал в сериозни дългове. Съдебните заседатели на процеса срещу Смит първоначално гласуват да бъде осъден на доживотен затвор. Но съдията отхвърля и го праща на смъртна присъда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com