Александър Калчев за освободения "Верила": Вече е категорично ясно, че БМФ няма нищо общо със задържания наркотик

6076
Александър Калчев за освободения "Верила": Вече е категорично ясно, че БМФ няма нищо общо със задържания наркотик
Снимка: NAVIBULGAR

 

Вече е категорично ясно, че БМФ няма нищо общо със задържания наркотик
Това заяви Александър Калчев, изпълнителен директор на "Параходство БМФ", по време на пресконференция, организирана от дружеството в БТА.

Вече е категорично ясно, че БМФ няма нищо общо със задържания наркотик на кораба "Верила" в Ирландия. Това заяви Александър Калчев, изпълнителен директор на "Параходство БМФ" по време на пресконференция, организирана от дружеството в БТА.

От изказването му стана ясно още, че след като властите в Ирландия са разрешили отплаването му, той ще напусне пристанище Фойнс по-късно днес с новия екипаж.

 

От Параходството заявявиха още, че продължат да съдействат на разследването, за да може извършителите да бъдат наказани с цялата строгост на закона.

"Това не е нито първият, нито ще бъде последният случай в световното корабоплаване, когато кораб на дадена компания се използва от криминални елементи, които, за радост, са за задържани и се надявам да получат своите присъди“, коментира Кирил Домусчиев, който заедно с брат си Георги Домусчиев е собственик на БМФ.

Според него фактът, че корабът „Верила“ вече е освободен от ирландските власти, е доказателство, че компанията няма нищо общо с нерегламентирания товар.

"Ако компанията имаше вина, корабът щеше да е конфискуван“, каза председателят на КРИБ.

Той е категоричен, че оперативното ръководството на „Параходство БМФ“ се е справило много добре с казуса, съдействано е през цялото време на властите.

"Масова практика е да се ползват дори много по-големи и по-реномирани компании от нашата от хора от екипажа за пренос на такива пакети от Америка за Европа. За съжаление бяхме потърпевши, но смятам, че мениджмънта се справя добре в разясняване на казуса“, добави Домусчиев.

Той потвърди пред журналистите, че компанията е понесла сериозни финансови загуби от казуса, без да уточнява колко точно.

"Финансовата щета тепърва ще се изчисли, защото от момента, в който е разтоварен, до освобождаването му, трупа загуби и разходи“, каза Домусчиев.

Той коментира и казуса с другия кораб на компанията – „Руен“, който беше отвлечен миналата година от сомалийски пирати.

"Водят се разговори, потърсихме съдействие от външно министерство и търсим съдействие от всички, които могат да помогнат. Сомалийските пирати искат само пари“, уточни съсобственика на компанията.

Той разказа, че военните не са посмели да се намесят заради риска за живота на хората.

"Всичко е в ръцете на преговарящите, с участие на чужди специалисти“, каза председателят на КРИБ.

По неговите думи корабът е пленен в зона, в която никога дотогава не е имало пиратски нападения и точно след този случай военните вече са започнали да ескортират търговските кораби и в този регион.

ОЩЕ: Повдигнаха обвинения на двама българи от кораба "Верила"

"Фирмата ще предприеме и паралелни съдебни действия срещу всички, за които се установи и докаже съпричастност към това тежко престъпление", се казва още в изявлението, цитирано от БНТ.

300 кг. кокаин на борда

Припомняме, че “Верила” беше задържан на 19 декември, а на борда бяха намерени около 300 килограма кокаин. Екипажът – 17 българи и един украинец, бяха задържани за разпит. Ирландските власти оставиха в ареста само двама души – вторият механик Камен Петков и рулевият Никола Пенчев. Те са с повдигнати обвинения за трафик на наркотици.

В първите дни на януари останалите моряци от екипажа се завърнаха в България. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com