Алексей Петров: От "Лоялен гражданин" до "Октопод" (СНИМКИ)

10003
Алексей Петров: От "Лоялен гражданин" до "Октопод" (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Убийството на Алексей Петров определено е водещата новина на днешния 16 август, 2023 година. След като отцеля в опит за покушение с гранатомет, след като имаше няколко случая през годините, при които публично се знаеше, че той е на мушка, сега неизвестният още убиец успя със задачата си. Кой обаче е Петров - историята помни доста интересни моменти.

Още: Алексей Петров е застрелян и убит (СНИМКИ)

Предисторията от края на Татово време

Преди 1989 г. Алексей Петров работи към Шесто управление на Държавна сигурност, направление "Терор". Тогава баретите бяха именно към тази структура.

В началото на 90-те години на 20 век напуска системата на МВР. Създава обща фирма с Бойко Борисов - "Будоинвест" ООД, като там е и Румен Николов-Пашата. Петров и Борисов са били съотборници и в отбора по карате.

През 90-те години на XX век в България се формират така наречените силови групировки, създадени от бивши кадри на тайните служби на тоталитарния режим и бивши спортисти. Официално твърдят, че се занимават с охранителна дейност и застраховане, но е публична тайна, че извършват побои и рекет.

Алексей Петров  участва в управлението на застрахователни компании, сред които и дружеството "Левски Спартак", а между 2000 и 2007 година Алексей Петров обединява бизнеса си под шапката на "Лев Корпорация" АД.

След този период името му отново започва да се свързва със службите, по-точно с новосъздадената ДАНС.

Още: Бизнесът на Алексей Петров: С какво официално се занимаваше преди да бъде убит

"Оня доклад" и делото "Октопод"

Когато в края на управлението на кабинета на Тройната коалиция с премиер Сергей Станишев избухва скандала със срещата на тогавашния вътрешен министър Румен Петков с братя Галеви, името на Алексей Петров отново изплува и се задържа на челно място в новините от България.

По време на изслушване в Народното събрание Петков споделя , че е "разкрита самоличността на един офицер на прикритие " и това е Алексей Петров. Резултатът е оставка на Румен Петков като вътрешен министър, а Алексей Петров е назначен публично за консултант в ДАНС.

Още: Прокуратурата е осъдена да плати близо 2 милиона лева за делото "Октопод"

През 2009 година гръмва нов скандал заради секретен доклад на ДАНС, изнесен от Министерския съвет. Премиерът (тогава за първи път) Бойко Борисов споделя, че папката с доклада е върната от Алексей Петров, който го е направил като "лоялен гражданин". Папката е свързана със Сергей Станишев, започна и дело, но без да се стигне до присъда, като експремиерът и екслидер на БСП беше оправдан на точно преди Коледа в края на 2016 година: СГС започва делото срещу Станишев за изгубени секретни документи

Но "лоялният гражданин" е арестуван при акция на Министерство на вътрешните работи със звучното име "Октопод". На 10 февруари 2010 г. Алексей Петров беше арестуван в дома си в София от тежко въоръжени и маскирани полицаи. МВР разпространи видео на проснатия на земята с белезници Петров, както и снимки на полуголи жени в нощни заведения, които крият лицата си. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че "Октопод" "дава начало на борбата с организираната престъпност, корупцията и срастването на организираната престъпност с държавния апарат".

Заедно с Петров бяха задържани и братята Йордан и Пламен Стоянови – Дамбовците. Впоследствие двамата отпаднаха от делото, но това не им попречи заедно с Петров и Антон Петров-Хамстера да осъдят държавата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ).

В решенията си по жалбите на четиримата ЕСПЧ прие, че широко отразените в медиите полицейски операции са довели до нарушаване на забраната за изтезание, презумпцията за невиновност, правото на справедливо процес, зачитане на личния живот и непредоставяне на ефективни средства за защита.

Процесът първоначално започна в Софийския градски съд, но през 2015 г. тръгна отначало заради уволнението на съдия Румяна Ченалова, която го гледаше дотогава и се прочу с аферата "Яневагейт". След това делото беше прехвърлено в Специализирания наказателен съд заради смяната на подсъдността на делата срещу организирани престъпни групи. Там Алексей Петров, Антон Петров и Кирил Топалов бяха оправдани, а Марчело Джотолов и Янко Попов получиха условни присъди през ноември 2018 г. Всичко засега приключи през март, 2023 година: Последните подсъдими по делото "Октопод" - отново с условни присъди

Още: Прокуратурата и МВР осъдени да платят над 82 млн. лв. заради акция "Октопод"

Човек на науката, цитиран от Борисов

На 1 май 2023 г. близо до кортежа с главния прокурор Иван Гешев избухва взивно устройство. По този повод лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза: "Аз бих се реферирал към една книга на доц. д-р Алексей Петров - "Тероризъм и ситеми за сигурност". Защото сутринта прелистих малко литература по темата и там най-добре и най-ясно е обяснено що е то тероризъм".

След това Петров не закъсня да се появи. Няколко дни по-късно пред медиите той посъветва Гешев да се оттегли. Последният, припомняме, зрелищно скъса оставката си. Два дни по-късно номинираната за кандидат от ГЕРБ Мария Габриел каза, че първата ѝ работа ще бъде да поиска оставката на Гешев, което съвпадна с отдавна заявеното желание от ПП-ДБ, а ДПС също не се възпротиви повече.

Преди разстрела си Алексей Петров беше доста активен в медиите. Самият той е казвал в интервюта, че би се върнал в службите (интервю по бТВ). Дори се появиха твърдения, че правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е било уговорено в ресторант на Петров. Той самият категорично отричаше, макар че признава, че покрай каратето познава бащата на Кирил Петков. Но за лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов нещата стоят категорично така:

"(...) стана ясно, че в София е убит Алексей Петров. Тук вече е налице нещо съвсем различно – ставаме свидетели на връщане на мутренските години и развилняване на престъпността в България. Публична тайна е, че Петров беше свързан с ПП-ДБ, а връзките му с лицето, известно като "Татко Петко", бяха основа за опити за кадрувания в МВР и службите".

През всичките години на Прехода, още от началото на 90-те години на XX век, едно име нерядко се свързва с това на Алексей Петров - това на Бойко Борисов. Отношенията между двамата са меко казано противоречиви. Петров неведнъж и два пъти е твърдял пред медиите, че Борисов се страхува от него, защото знае много. Борисов от своя страна нарече Петров свой противник в спорта, но "най-добрата барета, която познава" и цитира негова книга по повод опита за покущение срещу главния прокурор Иван Гешев, а през 2009-а -"лоялен гражданин". Това обаче не попречи през 2010 г, когато беше премиер за първи път, а вътрешен министър – Цветан Цветанов, Петров да бъде арестуван зрелищно. Но отношенията между двамата са само щрих от живота на Петров - той успяваше да влезе в светлината на прожекторите в ключови моменти за развитието на България, независимо кой официално беше начело.

Дали смъртта на Алексей Петров ще си остане загадка, като всички неразкрити показни убийства в годините на Прехода, тепърва ще видим.

Още: Алексей Петров в последното си интервю: "Ролята ми се надценява, придава ми се излишна значимост"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Сашко от Перник отново се загуби

Кола се преобърна на АМ "Тракия", човек загина

Скрити в електрически табла: Заловиха 6 500 000 къса нелегални цигари (ВИДЕО)

Спецоперация за контрабанда на горива в Бургас

Хвърлял тухли по свещеник и полицай: Мъж поруга пловдивски храм

Инспекторът, правил сексуални намеци на камериерки, подаде оставка

Домашно насилие: Мъж преби жена си в Кърджали

Крал от летния бар: Мъж си пийна на аванта във Варна

Увеличават се сигналите за купуване на гласове

Диана Русинова за катастрофата с Кирил Петков: Шофьорът на НСО е карал с над 100 км/ч

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com