Арабаджиеви проучвали Иван Гешев и конкретни служители на НАП

8018
Арабаджиеви проучвали Иван Гешев и конкретни служители на НАП
Снимка: Виктория Груп

Анализ на конкретни лица от НАП имало в телефоните на Ветко и Маринела Арабаджиеви - кои са техни, кои не са техни, кои можело да бъдат ползвани за да си решат проблемите, кои не ставали. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев, съобщи кореспондент на Actualno.com. Той уточни, че от предадените на българските власти 26 телефона на Арабаджиеви, засега са изследвани само 6, по останалите предстои работа.

"Много бързо ни ги предадоха в резултат на европейска заповед за разследване", похвали се Гешев. По анализираната информация в телефоните той съди, че Арабаджиеви са в течение на хода на разследването. "Снимани са документи по различни чатове, включително е снимано наказателното дело, в час са били с цялото разследване", каза той и поясни, че ще се уточняват източниците на информацията, която им е изпращана.

Арабаджиеви са задържани в жилището на Жоро Шопа

Ветко и Маринела Арабаджиеви са били задържани в Кабрера де Мар, близо до Барселона, тази сутрин. Те са били в жилище, което се ползва ...

Прокурорът допълни, че от тези телефони е ровено за информация за съдиите, които са били по мерките за неотклонение на сина им. "Ровили са и за мен – Иван Гешев и вариации като семейство, адрес, работа", добави Гешев. Той отказа да съобщи разкритията за НАП и дали има пробойни там, отговаряйки с думите „пробойни има във всички държавни служби. Когато става въпрос за много пари натискът е голям. Когато имаш много пари можеш да ангажираш много методи за въздействие, включително и да плащаш и на добри адвокати, и на държавни служители и на всякакви други, включително и на журналисти“. По думите му тези хора си изграждат защитна стратегия като използват парите, с които разполагат. „Проблемът е, че в България възможностите за това са много по-големи, отколкото в друга страна на ЕС и логично те си правят неща, които според нас са незаконни“, добави той.

Гешев подчерта, че въпреки отказа на Арабаджиеви да бъдат екстрадирани, съдът на първа инстанция допусна екстрадиция. "Предстои втора инстанция в Испания и след положително произнасяне за екстрадиция – резултат, който считам за реален, ще бъдат екстардирани", каза още той.

Според Гешев няма основание да се смята, че синът им Вълчо нарочно е държан като заложник, за да се върнат Арабаджиев. Той каза, че не вижда връзка с факта, че синът на Арабаджиеви беше пуснат от ареста едва след като те бяха заловени. "Изменението на мярката е десетина – 15 дена преди изтичане на зоконоустановения 8–месечен срок за задържане. След 15 дена той така и така щеше да бъде пуснат, така че съдът е преценил, че освен това обстоятелство е отпаднала опасността да се укрие или да извърши друго престъпление", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com