Арх. Борислав Игнатов: Много от процедурите в Столичната община прикриват схемаджийство

2052
Арх. Борислав Игнатов: Много от процедурите в Столичната община прикриват схемаджийство
Снимка: БГНЕС

Системата на Столичната община не работи и не е ефективна. Това мнение изрази пред БНР архитект Борислав Игнатов, замeстник-председател на Столичния общински съвет от „Демократична България – Обединение“.

„Това е някакво чудо на чудесата с огромен щат, което не може да свърши елементарни задачи. Системата е келява, лоша е, неработеща“, заяви Игнатов. Много от процедурите са тенденциозно неработещи, за да прикриват схемаджийство, необходими са сериозно изриване на тази система и огромни реформи, добави той.

Борислав Игнатов анализира случая със смъртта на 16-годишния Людмил, който бе убит от токов удар на централен столичен булевард.

„Още по-грозна е реакцията на различните т.нар. отговорни фактори. Сякаш не става дума за смърт на дете, а кой как да се измуши от някаква отговорност.“

„Виждаме паническо бягство от отговорност, размиване, търсене на бележки и неща в миналото, само и само да се отклони вниманието на обществото от главните виновници“, смята Игнатов, който вижда виновните в лицето на управлението на партия ГЕРБ от последните над 10 години и на кмета Йорданка Фандъкова, която по думите му не е направила нищо „да се въведе прозрачност, яснота и ред в този град“.

Игнатов описа „до болка познати отвратителни схеми, които се движат от дребни павилиончета, които правят доста големи обороти, до огромни катастрофи от архитектурна и градоустройствена гледна точка като пропадналото метро, течовете в подлезите“.

Според Игнатов са налице „маневри на обиграни администратори, които представят пред обществото изкривени и неверни факти“. Оставката на архитекта на район „Триадица“ Иван Шишков Борислав Игнатов смята за „уговорена маневра“, а мотивът – за неясен.

„Той по този начин негласно, с някакво замитане прехвърля в общественото съзнание някаква вина, несъществуваща, към района и отново отклонява вниманието, че проблемите са в централната община“, коментира той.

В правно-архитектурния свят е невъзможно преместваем обект да е вписан като непреместваем, категоричен е Борислав Игнатов, визирайки вписването на павилион в кадастралната карта. „Все едно да си впишете автомобила, който е паркиран на улицата, като недвижим имот или къща на колела.“

За този павилион най-важното е да се чуят две мнения и тези хора да бъдат накарани да говорят, подчерта арх. Игнатов – това са собственикът на павилиона и собственикът на имота - болницата.

„Да пуснат кабел през основен булевард в столицата, през шахта за комуникации, за слаботокови кабели, да пуснат кабел 220 волта и той да върви по метален парапет и то по ремонтирания булевард. Тези свински опашки и пластмасови гофрирани тръби – те не могат да издържат на атмосферни условия повече от 1-2 години. Всичко това, което е направено и, разбира се, спящият инспекторат, спящата полиция, всичко това води до високи протекции, съмнения за нещо, което там не бива да се пипа.“

Арх. Игнатов вижда изход в „тотална реформа на устройството на Столичната община“, общинският съвет да избира кметовете на райони, за да може по всяко време на ги държи отговорни.

Играта на криеница на Борисов и депутатите продължава, БСП с критики към Дариткова

Вече трети пореден ден ГЕРБ отхвърля искането на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов. От началото на пленарната седмица социал...

Борислав Игнатов е бивш председател на УС на Камарата на архитектите, член е на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика и на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране.

Още: "Спаси София" предупреждава за още опасни и незаконни будки в центъра на София

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com