Бившият началник на митница "Варна-Запад" и още четирима отиват на съд за подкуп

5710
Бившият началник на митница "Варна-Запад" и още четирима отиват на съд за подкуп
Снимка: Actualno.com

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия началник на митнически пункт "Варна-Запад", четирима старши митнически инспектори – бивши началници на смени, и управител на спедиторска фирма. Те са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи. За това съобщава Прокуратурата.

Акцията по задържането им беше проведена още през януари 2017 г. А престъплението, за което са обвинени, е извършвано през 2016г. "Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че в началото на 2016 г. обвиняемите се сговорили да набавят за себе си значителни облаги, възползвайки се от служебното си положение.", подчертават от държавното обвинение.

Варненските митничари се разследват за получаване на подкупи

Провежда се разследване за организирана престъпна група, състояща се от длъжностни лица – митнически служители от митница „...

Каква е била схемата?

"При пристигането на товари, най-вече от източно-азиатски страни, като Китай и Япония, всеки от служителите следвало да мотивира търговците-вносители да упълномощават представители на конкретни спедиторски фирми да подготвят необходимите документи за освобождаване на стоките от митнически режим. Това гарантирало на вносителите товарите да бъдат обработвани приоритетно, което водело до спестяване на разходи за престой на контейнерите в пункта и забава на доставката. За "услугата" началниците на смени и началникът на митническия пункт определяли цена, варираща от 50 до над 600 лева на контейнер, в зависимост от неговата големина и съдържание. След договаряне с вносителите, съобразно определения "ценоразпис", началниците на смени указвали на конкретни митнически инспектори приоритетното обработване на съответните документи."

От съобщението става ясно, че с особен приоритет е била една фирма, чийто управител е сред обвиняемите. Представителите на спедиторски фирми (особено на конкретната) събирали предварително и предоставяли на началника на пункта определените "такси" от 2000 до 40 000 лева месечно.

Началниците на смени, обработващи "приоритетните" документи, получавали "възнаграждения" от 2000 до 4000 лева в началото на всеки месец.

Хиляди левове глоби след извънредна проверка на Калотина

Глоби за около 30 000 лева написаха инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“, по време на петчасова акция, която се п...

Началникът на митническия пункт Варна-Запад получавал месечно около 30 000-40 000 лева само от обвиняемия по делото управител на спедиторска фирма.

Очаква се Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по делото.

Подробности от последната акция на Спецпрокуратурата от 6 февруари - този път в митниците на ГКПП Калотина, където задържаха цяла смяна - ВИЖТЕ ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com