Божков смени подхода срещу Борисов, направи интересни твърдения за Пеевски

11115
Божков смени подхода срещу Борисов, направи интересни твърдения за Пеевски
Снимка: БГНЕС

Хазартният бизнесмен Васил Божков рязко смени тактиката спрямо лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов. Завърналият се наскоро от Дубай обвиняем заяви, че не разполага с доказателства, които да уличат двамата политици във вземане на подкуп. Освен това направи любопитни твърдения относно Делян Пеевски.

Става въпрос за 60 милиона лева, които Божков твърдеше, че е дал на Горанов в периода 2017-2019 г., представляващи "такса спокойствие" - за да може в Закона за хазарта да му бъде отворена вратичка за неплащане на данъци и такси. Заради показанията му, направени във видеовръзка още от Дубай, прокуратурата започна разследване и именно по него бяха арестувани Борисов, Горанов и пиарът на ГЕРБ Севделина Арнаудова през 2022 г.

Преди дни обаче прокуратурата спря разследването поради липса на доказателства и заради противоречащи твърдения. Божков пък заяви, че няма да обжалва спирането на делото, като вместо това щял да остави държавното обвинение само да се задейства, когато разполага с нужните данни.

Още: Васил Божков: Няма да обжалвам прекратяването на делото срещу Борисов

"Не съм такъв човек - да записвам, изнудвам, компрометирам", коментира липсата на доказателства бизнесменът в интервю за "Свободна Европа" на 20 декември. Твърденията му все пак били "логични", твърди той.

Пеевски бил "пълноправен партньор" в Нова ТВ, твърди Божков

Делян Пеевски е бил пълноправен партньор в "Нова телевизия" по времето, в което медията е купена и притежавана от бизнесмена Кирил Домусчиев, заяви още Васил Божков.

Още: От F-16 до завръщането на Божков: Говори посланикът на САЩ в България

Снимка: БГНЕС

За присъствието на Пеевски в притежанието на "Нова телевизия" няма документална следа, добави Божков. Според него такава е ситуацията с всички участия в бизнеси на председателя на ПГ на ДПС. Домусчиев и Пеевски все още не са коментирали тези твърдения.

Още през 2020 г. Божков свърза Домусчиев със схема за изнудване. Той твърдеше, че е бил принуден да подпише договор за реклама в "Нова телевизия", както и да покрива евентуални загуби на рекламодатели в телевизията и футболния клуб „Лудогорец“, който също е собственост на Домусчиев. Тогава Божков каза, че в замяна е получавал съдействие при работата си с Държавната комисия по хазарта (ДКХ).

„Купувайки тази телевизия, заедно с Делян Пеевски между другото, защото Делян беше пълноправен партньор там, на нея ѝ трябваха пари за издръжка“, каза Божков.

Бизнесменът повече от три години се укриваше в Дубай, но през лятото на 2023 г. се прибра в България и даде показания във връзка с твърденията си, че между 2017 и 2019 г. е бил изнудван и е предал 60 млн. лв. в подкупи на Борисов, Горанов и Арнаудова. Прокуратурата обяви, че Божков е защитен свидетел.

Васил Божков е обвиняем за изнудване, подкупи, пране на пари и злоупотреби в хазарта. В момента той е под домашен арест.

Още: Божковгейт: Изнудване няма, а подкуп има ли, другари прокурори?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com