Брикел: От август 2019 г. сами спряхме да горим отпадъци, МОСВ знае

3947
Брикел: От август 2019 г. сами спряхме да горим отпадъци, МОСВ знае
Снимка: ТЕЦ Брикел

"Брикел" ЕАД няма нищо с италианския боклук във Варна. От август 2019 г. не гори подобни отпадъци и МОСВ е уведомено за това. Изявлението на компанията е изпратено до медиите в официална позиция по повод проверките на прокуратурата, за която съобщиха разследващите в сряда.

На 5 февруари под ръководството на Районната прокуратура във Варна започна претърсване и изземване в офиси на "Брикел" ЕАД и "Траш юнивърс" ЕООД в Гълъбово заради контейнерите с италиански отпадъци на пристанище Варна-запад. ПОДРОБНОСТИТЕ ВИЖТЕ ТУК.

Actualno.com припомня, че разпореждането на главния прокурор Иван Гешев за разследването на внасяните и горени отпадъци в Бъглария е от началото на януари тази година. Подробности за съмненията кои фирми на Христо Ковачки използват нелегален внос ВИЖТЕ В ТАЗИ СТАТИЯ. "Брикел" ЕАД обединява старата ТЕЦ "Марица изток 1" и Брикетна фабрика.

В съобщението си до медиите от Брикел заявяват, че оказват пълно съдействие на проверяващите органи и са готови да им предоставят цялата документация, която бъде изискана от прокуратурата.

Претърсват "Брикел" заради италианските контейнери във Варна

Под ръководството на Районната прокуратура във Варна започна претърсване и изземване в офиси на "Брикел" ЕАД и "Траш юнивърс" ЕООД в Гъ...

"Уважаваме работата на българската прокуратура, но държим за всички да е ясно, че нямаме нищо общо с въпросните контейнери на пристанище Варна."

От компанията обяснява следното:

"Дружеството "Брикел" ЕАД притежава подписано от МОСВ разрешително за пробно изгаряне на определен тип преработени отпадъци т.нар. РДФ, съвместно с въглищата в съществуващата горивна инсталация. Въпросното разрешение е издадено на 5.11.2018 год., а на 11.12.2018 год. Официално влиза в сила след съгласуване и с РИОСВ – Стара Загора. След това спазвайки закона и по надлежния ред сме предостави в РИОСВ – Стара Загора съгласувателен план.

На 12.08.2019 година "Брикел" ЕАД входира писмо в деловодството на МОСВ, с което заявихме намерението си да преустановим предсрочно действието на разрешението за горене на неопасни отпадъци от 22.08.2019 година. От този момент до сега по никакъв начин не сме се занимавали нито с доставка, нито с оползотворяване на отпадъци.

ТЕЦ "Брикел" отново ще заработи

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Стара Загора издаде заповед, с която се преустановява принудителната админист...

Категорично завяваме, че нямаме нищо общо с въпросните контейнери, намерени на Варненското пристанище. Никога не сме имали разрешение да получаваме такъв тип отпадъци, какъвто е намерен там и никога не сме получавали подобен тип отпадъци.

Искаме за всички да бъде ясно, че дружеството "Брикел" ЕАД няма абсолютно никакви договорни отношения със споменатата фирма "Блацион" ООД. Единствената фирма, от която сме получавали отпадъци е "Траш Юнивърс" ЕООД.

ТЕЦ "Брикел" с глоба заради запрашаване на Гълъбово

Акт и наказателно постановление в размер на 15 000 лева са издадени на ТЕЦ "Брикел", съобщиха от РИОСВ Стара Загора. Причината за глоб...

"Брикел" ЕАД по собствено желание е преустановила пробното изгаряне на отпадъци, така че няма как да бъдем обвинени, че след август миналата година сме приемали каквито и да било отпадъци."

От "Брикел" ЕАД подчертават, че макар че в последно време "е модерно да се създават изкуствени сензации",  апелират към "някой медии и институции, да не си правят пиар на гърба на работещи предприятия, осигуряващи работа на хиляди български работници". Според тях това е "удобна" теза- "познати предприятия да се замесват в подобни скандали, за да може новината в медиите да изглежда "по-пикантна".

"Брикел" ЕАД стриктно и прецизно спазва всички закони и разпоредби, свързани с внедряването на РДФ в производствената си дейност и отново държим да подчертаем дебело, че дори не се възползвахме от периода за пробно изгаряне, който имахме.", подчертават от компанията.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пострадали след челен удар между бус и тир край Ботевград

Гръцки съд оневини българин, заплашен от 224 години затвор

Служители на ГДБОП задържаха двама при спецакция в София

Двама мъже откраднаха части от фонтана във Варна

Ограбиха параклис в кърджалийско село

Сестрата на убития Пейо Пеев: Страхуваме се за физическата сигурност на децата, ако се видят с майката

МВР откри телефонна линия за изборни сигнали

"Изпратих кукла, видях прегазено коте": Говори бащата на едно от децата, прегазени в Сопот

Доживотен затвор за мъж, убил бившата си съпруга по мъчителен начин

Иззеха старинна чаша от частен дом в Кърджали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com