България плаща обезщетение на убиец на син на бивш депутат

5825
България плаща обезщетение на убиец на син на бивш депутат

България ще трябва да плати 3500 евро обезщетение на излежаващия присъда от 20 години затвор за убийство австралийски гражданин Джок Полфрийман. Причината - Полфрийман е успял да ни осъди пред Европейския съд по правата на човека (ЕСЧП).

Австалиецът е осъдил България, защото Районния съд в Пловдив и от ГД „Изпълнение на наказанията” са му наложили дисциплинарно наказание, след като е отправил жалба срещу недопустимо поведение на служители на затвора в София, където излежава присъдата си. Според решението на ЕСЧП, на 23 май 2012 г. Полфрийман е посетен от двама журналисти. По същото време друг затворник с израелска националност също има посетител. След посещенията Полфрийман научава, че посетителите му са били третирани грубо и че от посетителя на другия затворник са откраднати лични вещи от шкафчетата в затвора, където той ги е оставил по време на посещението. Заради това той пише жалба до директора на Софийския затвор с искане за проверка, като твърди, че лични вещи на посетителите са били откраднати от шкафчета на посетителите, които са достъпни само за надзирателите. Откраднатите предмети са калъф за мобилен телефон, слушалки на MP3 плейър, батерия на мобилен телефон и парична сума . Директорът на затвора обаче отговаря, че посетителите на Полфрийман и на израелеца не са оставяли никакви вещи на съхранение, което било доказано от извършена проверка. Тъй като твърденията на Полфрийман не са доказани, директорът на затвора го наказва с лишаване от правото да получава хранителни пратки извън затвора в продължение на три месеца. Районният съд в София пък отказва да гледа случая, тъй като само заповеди, налагащи изолиране в наказателна килия, могат да се гледат от съда.

Бащата на Андрей Монов обвини БХК, че е взел пари за номинацията на Полфрийман

Българският хелзинкски комитет (БХК) е взел пари от семейството на Джок Полфрийман, за да номинира един убиец за човек на годината. Тов...

Заедно с Полфрийман страна по делото пред ЕСЧП е и друг затворник – Николай Шахънов. На него ЕСЧП присъжда двойно по-голямо обезщетение – 7000 евро. Шахънов има доживотна присъда и я изтърпява в Пловдив. Неговият случай е следният – подал е жалба, защото друг затворник се е хвалил, че негови роднини-надзиратели в същия затвор му помагат в плана му да избяга и упражняват тормоз над останалите затворници. Направена проверка не установила, че въпросният затворник има роднински отношения с посочените надзиратели и затова Шахънов е хвърлен в карцера за десет дни – за неверни твърдения. Районният съд в Пловдив потвърждава решението.

Кой е Джок Полфрийман?

На 27 декември, 2007 година Джок Полфрийман пробожда смъртоносно с нож Андрей Монов, син на бившия депутат на БСП и психолог Христо Монов. Монов се прочу в България с репликата си "интернет лумпени" по адрес на протестиращите срещу кабинета "Орешарски". Полфрийман ранява и друг български гражданин – 19-годишния Антон Захариев. За деянието си, на 2 декември 2009 година Полфрийман е осъден на 20 години затвор. На 27 юли 2011 ВКС потвърди присъдата от 20 години затвор за Джок Полфрийман.

Версията на Полфрийман е, че той се е опитал да защити нападнат от Монов и приятелите му млад циганин. По думите на осъдения, когато той се намесва, младият Монов и приятелите му вече са повалили жертвата си и безмилостно я налагат, включително с тъпи предмети. Полфрийман вади нож и се опитва с викове „назад, назад” да ги прогнози. Според показанията му младежите обаче не се стряскат в достатъчна степен и му налитат, което го принуждава да използва оръжието, за да се защити.

БХК се отказа от номинацията на Джок Полфрийман за "Човек на годината"

Във връзка обществените реакции срещу номинацията на Джок Полфрийман и след вътрешно обсъждане, БХК взе решение индивидуалната кандидат...

Случката е записана от охранителна камера, но "електрическа авария" изтрива записа.

Случаят "Полфрийман" се наблюдава от прокурор Първолета Никова, която е "герой" на друг случай, при който спасява приятеля си Рангел Станчев от ареста, като му дава шоколадови бонбони, за да предизвика хипергликимична криза. Етичната комисия на Висшият съдебен съвет обаче излезе със заключение, че прокурор Първолета Никова не е нарушила Етичния кодекс на магистрата с връзката си с Рангел Станчев, който е известно име в бургаския ъндърграунд.

По детайлите от историята с Джок Полфрийман австралийската журналистка Белинда Хоукинс публикува книга „Кошмарът на всеки родител”. Там тя описва всички свои открития – като например, че Андрей Монов не е загинал от прободна рана в гърба, както се прокламираше широко в българските медии. Според аутопсията няма начин раната да е била нанесена в гръб. Отделно пред Deutsche Welle Хоукинс изрично подчертава, че не е намерила никакво потвърждение в архивите на австралийската правосъдна система и на Интерпол, че Джок Полфрийман е убил и друг човек с нож преди случая с Андрей Монов.

В книгата си аз не се опитвам да реша въпроса за вината - това е работа на други. Мога обаче с чиста съвест да кажа, че разследванията ми недвусмислено разкриват много сериозни пропуски на българската съдебна система - от решаващите 24 часа непосредствено след арестуването на Полфрийман, та чак до приключването на съдебния процес. Българите заслужават по-добро правосъдие”, казва Хоукинс.

Протест не накара БХК да оттегли номинацията за "Човек на годината" на Джок Полфрийман

Граждани се събраха пред централата на Българския хелзинкски комитет (БХК) на протест срещу номинацията на осъдения за убийство Джок По...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com