Цацаров се оплака, че правителството го засипва с бумащина

34756
Цацаров се оплака, че правителството го засипва с бумащина

Главният прокурор на страната Сотир Цацаров се оплака, че правителството затрупва с излишна работа прокуратурата и по този начин пречи да се върши по-бързо работа по съдебните дела.

Пред Народното събрание Цацаров отчете работата на държавното обвинение през 2011 и 2012 г. Главният прокурор даде за пример доклад, който му изпратила спортната министърка, за чието име главният прокурор не се сети. В него били описани резултатите от антидопингова проверка. Обвинител номер 1 обаче й върнал документа с пояснение, че не разбира защо му изпращат тези данни. Министър Мариана Георгиева пък обяснила, че му праща данните заради член в НПК. "Само от възпитание не й обясних на министърката безсмислието на въпросния доклад", коментира още обвинителят, цитиран от Стандарт Нюз.

Цацаров: 875 телефона са били подслушвани без разрешение

875 телефонни номера, за които не е имало разрешение за подслушване са намерени в работните тефтери на служителите на СДОТО, заяви глав...

Според Цацаров делът на върнатите от съда т. нар. дела с висок обществен интерес е доста висок - 4,4% от всички процеси. Прокуратурата отчита висок дял и при оправдателни присъди по обществено интересните дела.

Главният прокурор отчете липса на напредък и в доклада за противодействие на корупционните престъпления.

Около два пъти са спаднали исканията за прилагане на СРС през 2011 и 2012, стана ясно още от отчета на Сотир Цацаров.

През цялата 2011 година са осъдени 48 108 лица, а 1191 са оправдани. През 2012 година осъдените са 44 250, а оправданите - 1253. Ниско ниво на относителния дял на върнати от съда дела - 5,2%, отчете още главният прокурор и продължи: "Над 98% от произнесените присъди през 2011 и 2012 г. са приведени в действие.

Има наказателно производство срещу полицай от "нощта на белия автобус"

Имаме три наказателни производства – две от нощта на белия автобус и едно от 4 септември. И трите са от компетентността на Софи...

Като значим проблем Цацаров посочи разходите на отделните прокуратури. За пример той посочи, че за една година в най-ненатоварената прокуратура в България - Районна прокуратура Гълъбово, един прокурор "е струвал" 172 хил. лева. За сравнение обвинител номер 1 посочи, че 53 618 лева за прокурор харчи най-натоварената прокуратура в страната - Софийската районна. "Затова колкото и да е болезнено, ще трябва да се закриват ненатоварени прокуратури, без обаче това да затрудни достъпа на хората до правораздаване", съобщи главният обвинител.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com