Цената на бракониерски рибарски мрежи по Черноморието: Човешки живот? (ВИДЕО)

3415
Цената на бракониерски рибарски мрежи по Черноморието: Човешки живот? (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

От неправителствената Организация за закрила на българските граждани (ОЗБГ) сигнализират за опасни рибарски мрежи в непосредствена близост до морския бряг. До тях самите имало изпратени подобен сигнал - за мрежа с дължина 200 метра и ширина около 1,5 м. Била е поставена пред Чайкина скала в Ахтопол - на около 500 метра от плажа и на десетина метра от скалите, където също ходят плажуващи. Там е любимо място за гмуркане.

Разпъната на това място мрежата създава предпоставка за злополука с плавателно средство или с човек, който е решил да влезе в морето, предупреждават от ОЗБГ. За щастие точно там няма инцидент, но друг човек не е имал този късмет и се е удавил. Това се случва на 25 август 2023 г. в Несебър, като на в бюлетина на МВР случаят е посочен - подробностите са оскъдни, само че става въпрос за 27-годишен варненец.

ОЩЕ: Млада жена загина след инцидент с джет, вероятно заради нелегални рибарски мрежи

Трагично удавен

Местни медии дадоха подробности - те съобщиха за млад мъж от София, загинал трагично. Медийният прочит е, че 29-годишният Николай след употреба на алкохол скочил от северната крайбрежна алея на Несебър във водите на Черно море, след което приятелите му така и не могли да го открият. Николай се оплел в бракониерска мрежа и останал в капан. Там мрежата е била поставена в непосредствена близост до кейова стена. Николай така и не успял да изплува. Тялото му е забелязано около 5 часа сутринта, след което е подаден сигнал на телефон 112.

Според неправителствената организация с председател Христо Атанасов, за да се спасят човешки животи, но и да не окаже пагубно влияние върху рибарския бизнес, са нужни промени в закони, наредби и заповеди. С промените ще се регламентира разполагането на рибарски мрежи, което не трябва да е в близост до брега, не трябва да е до пристанища, до устието на реки и т.н.

Според министерска заповед забраната за стопански риболов в акваториите на пристанищата е с отдалеченост 1 морска миля от бреговата линия или 1852 метра от нея. Очевидно обаче тази забрана не се спазва, затова е нужен много по-сериозен контрол, смятат от ОЗБГ.

В Закона за рибарството и аквакултурите и в актуалната заповед на министъра на земеделието и храните от 3-ти февруари 2022 г. е упоменато при какви условия се извършва и стопанският риболов (риболов с рибарски мрежи), както и къде може и не може да се извършва тази дейност.

Според ОЗБГ отговорните институции трябва да се обединят и да направят карта на разрешените и забранените места за разполагане на мрежи, местата да бъдат отбелязани с точни джипиес координати и добре описани, за да не се тълкува многозначно. И тази карта да е валидна целогодишно, не да е в министерска заповед, а в закона или в наредба.

"ОЗБГ ще отправи предложение и ще съдейства за точното регламентиране на местата, където ще може и където ще е забранено да се поставят рибарски мрежи. Това ще предотврати инциденти, респективно повече животи ще бъдат спасени", сочат още от организацията.

Още по темата: 

Двама мъже се удавиха по Черноморието, МВР с предупреждение

Трупове на мъже изплуваха при Обзор и Поморие

Софиянец се удави край Обзор

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com