Делегация от ЕП разкри как в обществени поръчки за ремонт и строеж на пътища цените набъбват с пъти

3793
Делегация от ЕП разкри как в обществени поръчки за ремонт и строеж на пътища цените набъбват с пъти
Снимка: Twitter/ Европейски парламент

Получихме обзорна информация как се харчат и усвояват средствата от Европа. Трябва да знаем как се изразходва всяко едно евро. Очакваме българските власти да направят реални реформи в съдебната власт и прокуратурата, До момента няма видими резултати. Това каза Томаш Здеховски на пресконференция на членове на ЕП от комисията по бюджетен контрол, която беше на тридневно посещение в София.

„Борбата срещу корупцията е дългосрочен процес. Промяната няма да настъпи лесно“, добави той.

Здеховски беше категоричен, че европейските средства трябва да се изразходват целесъобразно. „Въпросът не е само да се ремонтира дадени къща, а и как ще се използва след това“, добави той.

Евроделегатът разкри как в обществени поръчки за ремонт и строеж на пътища или програми в сферата на селското стопанство цените за една обществена поръчка набъбват с пъти.

И даде пример: "Ако нормалната цена е 30 млн., понякога средствата са европейски и има трима участници, и подават оферта за 80, 90 и 110 милиона. Виждаме го и в селското стопанство. Ако проследим средствата, които се дават за техника и машини, всеки участник увеличава цените с 30%, 40%, 50%, а ако е специализирана техниката – още повече. Погледнете цените в Google и ще видите разликата. Всеки може да види разликата, институциите могат да видят каква е цената на конкретен модел трактори. Това са неща, които многократно се споменават и в одитите на Европейската комисия. Вашите пътища може да са много евтини, но ако се съфинансира или се финансира от европейските фондове, изведнъж цената става високи. Имаме конкретни случаи с конкретни доказателства. Тук това се обсъждаше с НПО-то, които ни дадоха нови материали по отношение на водещи фигури в регионален план. Има много такива примери през годините", разкри Здеховски.

„За нас е важно, че започнахме този диалог с българските власти. Трябва да работим съвместно, за да подобрим работата“, каза Здеховски.

Попитан може ли да даде пример за община, където има злоупотреби с евросредства, той отговори: „Разполагаме с някои доказателства за общини, където има нарушения и корупция. Не мога да дам конкретен пример. Има доста проекти, свързани с организирана престъпност“. Той не конкретизира за кои и какви проекти става въпрос, но каза, че има много сигнали за корупция.

Няма европари по старите оперативни програми за 2022 година

Министерствата, които управляват еврофондове, масово обявяват нулева година по старите оперативни програми. Заради изчерпан ресурс по ч...

„Разглеждахме общата картина и системните злоупотреби. Те са в няколко направления. Има проблем с обществените поръчки, инфраструктурните проекти и строителните поръчки“, каза евродепутатът с квота от БСП Цветелина Пенкова.

Тя заяви, че има доказателства за измами с европейски средства. „Можем да поискаме спиране на тези средства. Прозрачността трябва да се подобри. Срещнахме се в премиера и бяхме уверени, че се води борба с корупцията“, обясни Пенкова.

Тя посочи, че на този етап еросредствата за страната ни не са застрашени, тъй като се разглеждат стари проекти.

София ин'т Велд от "Обнови Европа" заяви, че е била в България през септември миналата година и няма усещането, че е постигнат напредък оттогава досега.

„Нашата цел е да видим дали системата работи. Има положителни знаци, но има и съпротива от страна на някои органи. Притесненията, които имах преди за главния прокурор, си остават и сега“, каза тя.

ЕК със заявка бързо да приложи механизма за опазване на еврофондовете при установяване на беззаконие

Решението на Европейския съд относно обвързването на върховенството на правото с плащанията по еврофондовете се анализира от Европейска...

„Следващият път, когато дойдем в България, ще контролираме много проекти, както правим по принцип, за да видим къде има проблеми и къде има напредък“, обясни Здеховски.

Евродепутатът с мандат от ГЕРБ Андрей Новаков отбеляза, че по време на посещението си в България членове на ЕП не са посетили нито един проект. Той също успокои, че финансирането не е застрашено, тъй като то още не е получено.

Къщите за гости

България е възстановила 24 млн. евро на европейския бюджет заради констатирани злоупотреби с къщи за гости, построени с безвъзмездни евросредства. Това обаче е за сметка на всички данъкоплатци т.е. през държавния бюджет, каза германският евродепутат Виола фон Крамон-Таубадел. Тя посочи, че това е "болезнено", но и че зависи от българските власти парите да се връщат от виновните, а не от всички.

Новаков обаче увери, че било "въпрос на време" НАП да събере парите, които са дадени на недобросъвестни хора за къщи за гости. Но евродепутатът призна и нещо отдавна очевидно за къщите за гости - че за "някои проекти" петгодишната давност е отдавна изтекла (преди 2017 година) и няма връщане назад.

ОЩЕ: Разследват Александър Манолев за укриване на данъци

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com