Европа ни праща проверка заради злоупотреби с европари с марка "къщи за тъщи"

1844
Европа ни праща проверка заради злоупотреби с европари с марка "къщи за тъщи"
Снимка: iStock/Guliver

Следващата седмица (11 - 15 април) в България идват представители на ЕК, на комисията по бюджетен контрол към Европейския парламент и на Европейската сметна палата заради къщите за гости, т.нар. "къщи за тъщи". Официално те идват, за да проучат "фактите във връзка с обвиненията в корупция и злоупотреби с публични средства в България с потенциално отражение върху финансовите интереси на ЕС", пише в. "Сега".

Къщите за гости влязоха във фокуса на бюджетната комисия на ЕК, където беше изнесен доклад. Според него, България трябва да върне още почти 29 млн. евро заради скандалната схема. Но Държавен фонд "Земеделие" изненадващо отрече - ПОДРОБНОСТИ!

Разследват Александър Манолев за укриване на данъци

Софийската градска прокуратура проверява бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев за укрити и избегнати данъчни задъ...

Работната програма на евродепутатите включва срещи с висши държавни и правителствени служители, които са пряко или косвено свързани с администрирането и управлението на европейските фондове в България (от министерствата на финансите, на вътрешните работи и на земеделието, прокуратурата, Народното събрание, Изпълнителната агенция за одит на средствата от ЕС, Сметната палата, Националното сдружение на общините), както и с неправителствени организации. Мисията ще приключи с изготвяне на доклад и на препоръки за действие според събраната информация.

В делегацията влизат Томаш Здеховски (ЕНП, Чехия), Цветелина Пенкова (С&Д, България), София ин'т Велд ("Обнови Европа", Нидерландия), Виола фон Крамон-Таубадел (Зелените/ЕСА, Германия), Йоахим Кус (ИД, Германия),Ришард Чарнецки (ЕКР, Полша) и Андрей Новаков (ЕНП, България) като придружаващ член.

"Къщите за гости са само една от причините за проверката. Има и сигнали за злоупотреби с инфраструктурните проекти, в сметосъбирането също има индикации за неправомерно изразходване на европейски средства. Определено при инфраструктурните проекти са най-големите нередности", коментира българският евродепутат (от квотата на БСП) Цветелина Петкова. Тя е в състава на европейската делегация, която ще направи своето проучване в България от 11 до 13 април.

"Трябва да бъде потърсена отговорност за злоупотребите - от онези, които са извършили нарушенията, и от онези, които са имали контролни функции, а са си затворили очите. Оттук нататък се надяваме това да не се повтаря, защото ние правим проверка за неща, които са се случили в изминалите десет години, а не което се случва в момента. Сегашните управляващи не може да носят отговорност за неща, които са се случили в миналото, но те могат да носят отговорност за подобряване на дадени процедури и контролни функции", коментира Цветелина Пенкова в интервю за EurActiv. И посочва: "Въпросът е много сериозен за българското общество. Трябва да си зададем въпроси за работата на българската прокуратура и как се проверяват сигналите за нередности и престъпления".

Обвинение за измама с евро средства получи собственик на къща за гости в Девин  

Окръжната прокуратура в Смолян внесе в съда обвинителен акт срещу 52-годишния Н. И. Той е обвинен за това, че на 12 юли 2010 ...

ОЩЕ: Санкционираните къщи за гости масово си печелят делата - ето защо

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com