Делото "КТБ": Пуснаха под гаранция адвокат, част от дело срещу Пеевски в САЩ

12710
Делото "КТБ": Пуснаха под гаранция адвокат, част от дело срещу Пеевски в САЩ
Снимка: БГНЕС

Пари от КТБ са превеждани на фирми, регистрирани на шофьора и иконома на Цветан Василев, а после съпругата му Антоанета си купувала апартаменти с тях. Жилищата на преподавателката в УНСС са в сграда срещу Южния парк в София. Според прокуратурата по този начин откраднатите пари са изпирани, пише в. "24 часа".

С обвинения за предполагаемата схема са икономът Георги Георгиев и шофьорът Здравко Босаков, разказаха запознати с разследването. Те бяха задържани в средата на февруари заедно с адвокат Мартин Апостолов, чието име се появи в новото дело в САЩ срещу Делян Пеевски и БНБ, водено по т.нар. закон RICO. В исковата молба по случая се твърди, че негов подпис в качеството му на синдик на "Еър Пропърти Девелопмънт" е фалшифициран и така е имало разпореждане със средства от КТБ - 65 млн. долара.

Нови арести по делото КТБ - единият арестуван е част от новото дело срещу Пеевски в САЩ

Трима свидетели по делото КТБ, сред тях и адвокат, са прибрани в ареста, съобщи 24 часа. Георги Георгиев, близък на семейството на Цвет...

Босаков, Георгиев и Апостолов са обвинени по дело срещу Антоанета Василев. Босаков бил шофьор, но го назначили и за управител на основната фирма на Василев "Бромак", която беше мажоритарен собственик на КТБ. Георгиев, който се водел иконом, бил и управител на фирми, контролирани от банкера.

Друг момент от обвинението срещу тримата е, че по поръчение на престъпна група, ръководена от Василев, за фалита на КТБ на тримата били раздадени общо 110 хил. евро. Парите били откраднати от банката под предлог кредит чрез контролираната от Василев фирма "Витро Инвест".

"Обвинението на Апостолов е объркано. Кой би предполагал, че парите за отпуснат през 2013 година кредит са присвоени", недоумяваше на заседанието във вторник пред Апелативния спецсъд Христо Ботев, адвокат на Апостолов. Юристът атакува и едно от доказателствата на прокуратурата като фалшиво. То е мейл от Апостолов до бившата дясна ръка на Василев - Бисер Лазов. В него адвокатът му казал, че с Георгиев и Босаков си разделили по 50 хил. евро. Според Ботев реквизитите в мейла на Апостолов до Лазов не съвпадали с реквизитите от други изпратени съобщения от клиента му. "Не може един адвокат да носи отговорност за произхода на парите на клиента си. Прокуратурата посегна на адвокатурата", убеден е Ботев.

На същото мнение е и колежката му Ваня Траянова, също защитник на Апостолов. "Задържането на адвокат е подривна дейност срещу правосъдието", отсече тя. В своя защита Апостолов каза: "Не съм бил доверен компаньон на Цветан Василев, а доверен адвокат". Да го подкрепи в съдебната зала пристигна шефът на софийските адвокати Ивайло Данов.

Как Цветан Василев може да се "яви" на процеса за КТБ

Вариантите за видеоконферентно участие в процеса на Цветан Василев са няколко, разясни пред журналисти адвокатът му Константин Симеонов...

След съвещание тричленен състав на апелативния спецсъд реши да освободи Апостолов срещу 100 хил. лв., но остави другите двама зад решетките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com