Десислава Иванчева ще съди България в Страсбург

8431
Десислава Иванчева ще съди България в Страсбург
Снимка: БГНЕС

Десислава Иванчева ще съди държавата в Страсбург заради оковите, с които беше заведена в болница. Обвинената в корупция кметица на кв. „Младост” многократно е искала да напусне ареста заради влошеното си здраве.

Оковите на Иванчева са унизителни и в противоречие с Конституцията, смята адвокатът ѝ Марин Марковски. „Това нечовешко отношение към Иванчева е противозаконно”, категоричен е той.

Нечовешкото отношение към арестанти може да коства на България много

Един куп дела срещу България в Страсбург заради унизително отношение от страна на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) къ...

Така се конвоират само особено опасни престъпници, каза и бившият съдия в Европейския съд по правата на човека Здравка Калайджиева.

"Няма с какво да бъде основано оковаването на една жена, която на всичкото отгоре е болна и не е особено тежка и силна. Изглежда в момента се обосновава усърдието на властите и се показва на обществото колко властите се стараят да избегнат евентуално бягство", посочи Калайджиева пред bTV. 

"В българската Конституция пише, че правата на обвиняемия не могат да бъдат ограничавани повече от необходимото за правосъдието, в закона за изпълнение на наказанията пише същото. В същото време у нас се прилага инструкция за оковаване на изпратените на лечение арестанти, при която въобще липсва преценка дали тези мерки са необходими", допълни Калайджиева.

"Не става дума конкретно за Иванчева, става дума за това, че властите демонстрират пълна липса на чувствителност относно уважението към човека, какъвто и да е той. Смущава ме диспропорционалната сила, упражнена спрямо жена, която се води към болницата. За всички е ясно, че не е необходимо, може да бъде унизено човешкото достойнство, но жалкото е, че това по никакъв начин не се съобразява", подчерта Калайджиева. Тя отбеляза, че инструкцията за конвоирането на арестанти засяга широк кръг от хора, за които няма никакви данни да са опасни.

Бивш зам.-министър на правосъдието: За оковаването на Иванчева трябва да има наказателна отговорност

Става дума за "изтезание, за нечовешко, нехуманно отношение, за което трябва да има дисциплинарна отговорност, включително и наказателн...

"Българската държава може да приеме милиони дарения от чужди донори, за да подобри условията в затвора и в същото време не изгражда капацитета на служителите си в тази посока – да се намали нечовешкото отношение", коментира Калайджиева. Според нея затворите са се превърнали в „развъдник на насилие”, където „престъпността се регенерира”.

От Правосъдното министерство казват, че от 2013 г. прилагат стандарти при конвоирането на всеки арестант, а не само на Иванчева. "Що се отнася до твърденията, че това е изтезание – те са напълно безотговорни. Това е част от обективните мерки за сигурност и охрана", категоричен е Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието.

От Министерството твърдят, че заради тези мерки през последните пет години само двама затворници са избягали от болнични заведения. Експертите обаче припомнят, че ако Иванчева осъди държавата в Страсбург, обезщетението ще платят данъкоплатците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com